Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Не е изключено Франция да предостави изтребители на Украйна

Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна може да получи оръжия от френска страна, но трябва първо да заяви, че всяко оръжие "няма да има ескалационен характер" и че "няма да има вероятност за удари по руска територия, а ще бъде единствено в помощ на усилията за съпротива". Само при тези условия Франция би се съгласила да вземе решение да подкрепи украинската страна, но без това да отслабва капацитета на френските въоръжени сили. Това стана ясно след разговорите между нидерландския министър-председател Марк Рюте и френския президент Еманюел Макрон, който предупреди за риска от ескалация на конфликта.

В обширно интервю за агенция "Новости" зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков е заявил, че Москва добросъвестно и изцяло изпълнява всички количествени и качествени ограничения, предвидени в Договора за стратегическите настъпателни оръжия. В същото време той обвинил Вашингтон, че нарушава преамбюла на двустранното споразумение, където пише, че страните "работят над укрепването на новите стратегически отношения, основани на взаимното доверие, откритостта, предсказуемостта и сътрудничеството". Според Рябков, продължаването на консултациите по договора е обективно невъзможно в момент, когато "обединените сили на Запада вече са преминали от хибридна война срещу Русия към почти истинска", предаде кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров. 

Междувременно новият посланик на Съединените щати в Русия Лин Трейси предаде акредитивните си писма в министерството на външните работи и официално встъпи в длъжност. От посолството на САЩ в Москва уверяват, че новият посланик ще отделя "особено внимание на диалога между двете столици в период на безпрецедентно напрежение" и че ще следи за справедливото отношение към всички задържани в Русия американци, посочва кореспондентът ни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хората с български паспорти в Северна Македония гласуваха и за управляващите, и за опозицията

На 8 май в Северна Македония се проведоха извънредни парламентарни избори и втори кръг на президентските избори. Преди гласуването един от водещите албански публицисти в страната нарече българите "сираци" в предизборната кампания, защото нито една..

публикувано на 09.05.24 в 17:15

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30

България и Азербайджан укрепват стратегическото си партньорство

На 8 май българският президент Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега - президента Илхам Алиев. Българската делегация включва служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Групата за..

публикувано на 08.05.24 в 06:45