Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Росатом": И през 2023 г. ще доставяме гориво за АЕЦ "Козлодуй" по план

АЕЦ „Козлодуй“
Снимка: БГНЕС

Руската компания "ТВЕЛ", дъщерна на "Росатом" е изпълнила програмата си за доставки на ядрено гориво за 2022 г. в срок. Не се съмняваме, че и програмата за доставки за 2023 г. ще бъде изпълнена също така без закъснение. Това пишат от руската ядрена компания, доставяща гориво за АЕЦ "Козлодуй" в писмо до енергийния министър Росен Христов, цитирано от БТА.

С писмото Москва отговаря на изказване на Христов от 22 декември 2022 г. в телевизионно интервю, в което той коментира новоподписания тогава договор с американската корпорация "Уестингхаус" за лицензиране и внедряване на алтернативен тип ядрено гориво за блок 5 на АЕЦ "Козлодуй". Тогава министърът обясни, че доставките от руската компания ще бъдат спрени поради затрудненията ѝ заради войната на Русия в Украйна.

Руснаците също пишат, че не са информирани от българската страна за включването на друг доставчик, а смесването на различните горива крие рискове за ядрената безопасност.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

53% от интернет потребителите в България са онлайн купувачи

53% от интернет потребителите в България (над 2 800 000 души) са онлайн купувачи, докато през 2018-2019 г. те са били една трета от тази цифра. Голям тласък на електронната търговия у нас е дала Covid пандемията. Това съобщи Жанет Найденова от..

публикувано на 28.03.24 в 23:05

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и..

публикувано на 28.03.24 в 21:57

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05