Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Росатом": И през 2023 г. ще доставяме гориво за АЕЦ "Козлодуй" по план

АЕЦ „Козлодуй“
Снимка: БГНЕС

Руската компания "ТВЕЛ", дъщерна на "Росатом" е изпълнила програмата си за доставки на ядрено гориво за 2022 г. в срок. Не се съмняваме, че и програмата за доставки за 2023 г. ще бъде изпълнена също така без закъснение. Това пишат от руската ядрена компания, доставяща гориво за АЕЦ "Козлодуй" в писмо до енергийния министър Росен Христов, цитирано от БТА.

С писмото Москва отговаря на изказване на Христов от 22 декември 2022 г. в телевизионно интервю, в което той коментира новоподписания тогава договор с американската корпорация "Уестингхаус" за лицензиране и внедряване на алтернативен тип ядрено гориво за блок 5 на АЕЦ "Козлодуй". Тогава министърът обясни, че доставките от руската компания ще бъдат спрени поради затрудненията ѝ заради войната на Русия в Украйна.

Руснаците също пишат, че не са информирани от българската страна за включването на друг доставчик, а смесването на различните горива крие рискове за ядрената безопасност.

Още от категорията

Ще се намерят пари за „украинска помощ“ на зърнопроизводителите

Пари за компенсация на икономическите загуби заради войната в Украйна не са заложени в бюджета за 2024 г. , но неусвоените средства за държавно съфинансиране по различните европейски програми, могат да бъдат ползвани за така наречената „украинска помощ“...

публикувано на 18.01.24 в 11:44

22% от българите са "работещи бедни", търсят се причините

Близо 22% са така наречените "работещи бедни", сочат най-новите данни на Националния статистически институт към края на 2022 г. Това обяви председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова на консултативна среща с депутатите от..

публикувано на 17.01.24 в 21:12

Николай Денков в Давос: Европейските учени да експериментират повече

Премиерът Николай Денков представя България на Световния икономически форум в Давос, където участва в дискусия на тема „Стремежът на Европа към иновации“. "За да имат успехи, европейските учени и иноватори трябва да имат възможност да експериментират..

публикувано на 16.01.24 в 13:36