Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Росатом": И през 2023 г. ще доставяме гориво за АЕЦ "Козлодуй" по план

АЕЦ „Козлодуй“
Снимка: БГНЕС

Руската компания "ТВЕЛ", дъщерна на "Росатом" е изпълнила програмата си за доставки на ядрено гориво за 2022 г. в срок. Не се съмняваме, че и програмата за доставки за 2023 г. ще бъде изпълнена също така без закъснение. Това пишат от руската ядрена компания, доставяща гориво за АЕЦ "Козлодуй" в писмо до енергийния министър Росен Христов, цитирано от БТА.

С писмото Москва отговаря на изказване на Христов от 22 декември 2022 г. в телевизионно интервю, в което той коментира новоподписания тогава договор с американската корпорация "Уестингхаус" за лицензиране и внедряване на алтернативен тип ядрено гориво за блок 5 на АЕЦ "Козлодуй". Тогава министърът обясни, че доставките от руската компания ще бъдат спрени поради затрудненията ѝ заради войната на Русия в Украйна.

Руснаците също пишат, че не са информирани от българската страна за включването на друг доставчик, а смесването на различните горива крие рискове за ядрената безопасност.

Още от категорията

Три парламентарни сили настояват да бъде отнета дерогацията на “Лукойл”

ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната – Демократична България" и ДПС внесоха в деловодството на Народното събрание предложение за отнемане на дерогацията на “Лукойл” и за назначаване на особен търговски управител в предприятието. Според Делян Добрев,..

публикувано на 29.07.23 в 09:00

САЩ с оценка за инвестиционната привлекателност на България

Някои инвеститори разглеждат България като привлекателна дестинация за инвестиции с ниски разходи и с правителствени стимули за нови инвестиции. Страната предлага едни от най-евтините трудови ресурси в ЕС и ниски, плоски корпоративни и подоходни данъци,..

публикувано на 28.07.23 в 15:25

България вече има "разумен бюджет" за 2023 година

След заседание, продължило близо денонощие, депутатите приеха окончателно бюджета за тази година. Финансовата рамка е изчислена при дефицит от три процента – на начислена основа със запазване на голяма част от първоначално предложената капиталова..

публикувано на 28.07.23 в 11:37