Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Росатом": И през 2023 г. ще доставяме гориво за АЕЦ "Козлодуй" по план

АЕЦ „Козлодуй“
Снимка: БГНЕС

Руската компания "ТВЕЛ", дъщерна на "Росатом" е изпълнила програмата си за доставки на ядрено гориво за 2022 г. в срок. Не се съмняваме, че и програмата за доставки за 2023 г. ще бъде изпълнена също така без закъснение. Това пишат от руската ядрена компания, доставяща гориво за АЕЦ "Козлодуй" в писмо до енергийния министър Росен Христов, цитирано от БТА.

С писмото Москва отговаря на изказване на Христов от 22 декември 2022 г. в телевизионно интервю, в което той коментира новоподписания тогава договор с американската корпорация "Уестингхаус" за лицензиране и внедряване на алтернативен тип ядрено гориво за блок 5 на АЕЦ "Козлодуй". Тогава министърът обясни, че доставките от руската компания ще бъдат спрени поради затрудненията ѝ заради войната на Русия в Украйна.

Руснаците също пишат, че не са информирани от българската страна за включването на друг доставчик, а смесването на различните горива крие рискове за ядрената безопасност.

Още от категорията

Николай Денков

Николай Денков не очаква проблеми при гласуването на държавния бюджет

Очаквам държавният бюджет да бъде приет навреме, да бъде балансиран и такъв, какъвто е подготвен, заяви пред журналисти премиерът Николай Денков след церемонията по първа копка за изграждането на автомагистрала “Русе – Велико Търново” край град Бяла...

публикувано на 03.12.23 в 14:34
Кирил Вътев

Няма да продаваме държавни земи

Земеделският министър Кирил Вътев потвърди пред БНР, че земи от Държавния поземлен фонд няма да се продават. Заради появилата се информация за подобно намерение, президентът Румен Радев се закани да наложи вето върху бюджет 2024, а финансовият министър..

публикувано на 03.12.23 в 12:11
Румен Радев

Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромис с качеството на живот

“ Мерките за борба с климатичните промени не трябва да се ограничават само до намаляване на вредните емисии, екстремните метеорологични събития като безпрецедентни температурни рекорди, горски пожари, наводнения и бури изискват решителни действия .”..

публикувано на 02.12.23 в 15:54