Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Отново руски удар по цивилни обекти, трима загинаха в Краматорск

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руска ракета удари снощи град Краматорск в Донецка област и уби трима цивилни граждани, съобщи агенция УНИАН. Според последните данни ранени са 20 души. Ракетата е поразила осем жилищни сгради – една от тях е разрушена и има съмнения за затрупани хора. “Мирни хора загинаха и са под развалините. Това е всекидневната реалност на живота в нашата страна. Страна, която граничи с абсолютното зло”, написа президентът Володимир Зеленски.

Русия съсредоточава войски в Луганска област и причина за това може да бъде нова офанзива в Източна Украйна, която да съвпадне с първата годишнина от руската инвазия, съобщиха украински официални представители, цитирани от Асошиейтед прес. Според областния управител на Луганск Сергий Гайдай силите на Кремъл гонят местните жители от домовете им в контролираните от Русия райони близо до фронтовата линия, за да не предоставят сведения на украинската артилерия за движението на руските части. “Извършва се активно прехвърляне на руски войски към района. Определено готвят нещо на източния фронт за февруари”, заяви той. 

В съседната Донецка област също се наблюдава съсредоточаване на руски войски – най-вече за превземането на ключовия град Бахмут, информира украинският генерален щаб. Междувременно военни анализатори прогнозираха скорошно ново настъпление на войските на Кремъл в Украйна. Американският Институт за изучаване на войната излезе с позиция, според която най-вероятният ход на събитията през следващите месеци е руска офанзива. 

Украинският военен министър Олексий Резников каза, че ще бъдат спасени животи в страната му благодарение на предоставения от Франция усъвършенстван радар за противовъздушна отбрана с обхват от 250 км – достатъчно мощен, за да засече идващи ракети и дронове в небето над цялата столица Киев и околната област, предаде Асошиейтед прес. “Този радар ще бъде черешката на тортата”, добави министърът. 

Европейският съюз възнамерява да обучи 30 хиляди украински войници, заяви неназован европейски служител, цитирани от световни агенции. Тази цел ще бъде постигната вероятно преди края на второто тримесечие на годината.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев и Клаус Йоханис в подписването на политическа декларация за стратегическо партньорство между България и Румъния (София, 15.03.2023 г.)

Стратегическото партньорство между България и Румъния на фокус в Букурещ

Кръгла маса, посветена на първата годишнина от българо-румънското стратегическо партньорство в Букурещ. Румънският дипломатически институт и Българският дипломатически институт организират кръглата маса на тема: “България и Румъния - една година..

публикувано на 14.03.24 в 04:25
Румен Радев

Президентът ще връчи първия мандат за кабинет на 15 март

Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата политическа сила в 49-ия парламент - ГЕРБ-СДС в петък, 15 март, в 17 часа, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.  Очаква се мандатът да..

публикувано на 13.03.24 в 19:10

Ще се намери ли формула за управлението в България?

България е на прага на първата в демократичната си история ротация в управлението, договорена преди 9 месеца от първите две парламентарни сили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, като условие за съставяне на правителство и изход от политическата криза. Дали обаче..

публикувано на 13.03.24 в 11:55