Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Очакванията в НС към новия кабинет:

Честни избори, запазване на външнополитическия курс и работа в полза на хората

Снимка: БГНЕС

Парламентарните сили нямат големи очаквания от новия служебен кабинет, в който има само една смяна на министър, но поставят свои изисквания.  

Според съпредседателя на “Продължаваме промяната” Кирил Петков правителството трябва да организира честни избори, което, по думите му, е още по-голямо предизвикателство с връщането на хартиената бюлетина.  

Един от лидерите на “Демократична България” – Атанас Атанасов, пък се надява кабинетът да не промени външнополитическия курс на страната по отношение на войната в Украйна.  

Председателят на “Възраждане” Костадин Костадинов няма очаквания от новия служебен кабинет, но пита защо досегашният през цялото време се е опитал да форсира процеса за влизане в еврозоната при условие, че няма мандат за това.  

Любен Дилов от парламентарната група на ГЕРБ също коментира досегашния кабинет: “Румен Радев няма основание да е недоволен от повечето си министри, ние също нямаме. Вършеха добре работата си в тези тежки условия”. 

Йордан Цонев от ДПС даде добра оценка на отиващото си правителство: “От всички служебни кабинети от 2021 г. този определено се справя най-добре – и финансовият министър стои добре, и кабинетът стои добре като цяло. Пропуски винаги има, но кой е безгрешен?

Георги Гьоков от БСП очаква новото правителство да работи на по-големи обороти в полза на хората, уточнявайки, че “служебните кабинети не са добро нещо за България”.


Още от категорията

ГЕРБ замразяват преговорите за коалиционно правителство с ПП

Замразяваме преговорите за съставяне на общо правителство с "Продължаваме промяната" (ПП), каза кандидатът на ГЕРБ за ротационен премиер Мария Габриел. Тя даде извънреден брифинг след заседание на партийното ръководство на ГЕРБ, което се събра след..

публикувано на 27.05.23 в 17:29

Лидерът на ПП се извини през Фейсбук на Мария Габриел

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков се извини за думите му спрямо бившият еврокомисар и кандидат за ротационен премиер Мария Габриел. Те се чуват от записа на заседанието на Изпълнителния съвет на партията. „В дългата нощ, в..

публикувано на 27.05.23 в 14:01

Потвърдиха, че Петков и фон дер Лайен са разговаряли по телефона

От Еврокомисията потвърдиха, че председателката Урсула фон дер Лайен и бившият премиер Кирил Петков са обсъждали важни теми за България, като подготовката на страната за еврозоната и влизането в Шенген, съобщи от Брюксел кореспондентът на БНР Ангелина..

публикувано на 27.05.23 в 13:36