Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакванията в НС към новия кабинет:

Честни избори, запазване на външнополитическия курс и работа в полза на хората

Снимка: БГНЕС

Парламентарните сили нямат големи очаквания от новия служебен кабинет, в който има само една смяна на министър, но поставят свои изисквания.  

Според съпредседателя на “Продължаваме промяната” Кирил Петков правителството трябва да организира честни избори, което, по думите му, е още по-голямо предизвикателство с връщането на хартиената бюлетина.  

Един от лидерите на “Демократична България” – Атанас Атанасов, пък се надява кабинетът да не промени външнополитическия курс на страната по отношение на войната в Украйна.  

Председателят на “Възраждане” Костадин Костадинов няма очаквания от новия служебен кабинет, но пита защо досегашният през цялото време се е опитал да форсира процеса за влизане в еврозоната при условие, че няма мандат за това.  

Любен Дилов от парламентарната група на ГЕРБ също коментира досегашния кабинет: “Румен Радев няма основание да е недоволен от повечето си министри, ние също нямаме. Вършеха добре работата си в тези тежки условия”. 

Йордан Цонев от ДПС даде добра оценка на отиващото си правителство: “От всички служебни кабинети от 2021 г. този определено се справя най-добре – и финансовият министър стои добре, и кабинетът стои добре като цяло. Пропуски винаги има, но кой е безгрешен?

Георги Гьоков от БСП очаква новото правителство да работи на по-големи обороти в полза на хората, уточнявайки, че “служебните кабинети не са добро нещо за България”.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български и румънски дипломати обсъдиха резултатите и пътя напред в стратегическото партньорство между двете страни

Българските и румънските външнополитически елити обикновено нямат практиката да разсъждават заедно за своя регион или да мислят за двете страни като дуо. Затова събития като провелата се на 14 март 2024 г. в Букурещ кръгла маса “Една година..

публикувано на 15.03.24 в 10:17
Румен Радев и Клаус Йоханис в подписването на политическа декларация за стратегическо партньорство между България и Румъния (София, 15.03.2023 г.)

Стратегическото партньорство между България и Румъния на фокус в Букурещ

Кръгла маса, посветена на първата годишнина от българо-румънското стратегическо партньорство в Букурещ. Румънският дипломатически институт и Българският дипломатически институт организират кръглата маса на тема: “България и Румъния - една година..

публикувано на 14.03.24 в 04:25
Румен Радев

Президентът ще връчи първия мандат за кабинет на 15 март

Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата политическа сила в 49-ия парламент - ГЕРБ-СДС в петък, 15 март, в 17 часа, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.  Очаква се мандатът да..

публикувано на 13.03.24 в 19:10