Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Експерти обсъждат в София управлението на външните граници на ЕС

Снимка: МВР

В София се провежда международна конференция „Ефективно управление на външните граници на ЕС“, организирана от МВР. Във фокуса на форума са предотвратяването на увеличаващата се нелегална миграция, вторичните движения и борбата с контрабандата на мигранти. Сред участниците са представители на 25 държави членки на ЕС и асоциирани към Шенген страни, Фронтекс, Европол и EU-Lisa.

„Целта, която си поставяме, е да намерим пресечната точка на разбирането ни за управление на границите. Ако съумеем да обясним и разберем различията, ще помогнем за фокусиране на бъдещите дискусии върху конкретни и работещи решения“, заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Дискусиите продължиха с акцент върху засилване на подкрепата за държавите на първа линия и по-активното сътрудничество както между държавите, така и с европейските агенциите.

БНР подкасти:

Още от категорията

Антиправителствен протест под прозорците на властта 

Протестиращи скандираха “Оставка” пред сградата на Министерския съвет и блокираха движението по булевардите “Дондуков” и “Цар Освободител”. На демонстрацията присъстваха и депутати от “Възраждане”, представители на коалиция “Левицата!” и на партия МИР...

публикувано на 07.09.23 в 11:49
Мария Габриел

Мария Габриел е начело на българската делегация за „Три морета“

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел ще ръководи българската делегация на Осмата среща на върха на Инициативата „Три морета“ в Букурещ, Румъния, на 6-7 септември 2023 г., съобщи правителствената пресслужба. На форума лидерите на 12-те..

публикувано на 06.09.23 в 11:42

Единайсет партии и коалиции подадоха документи в ЦИК за участие на местния вот

Осем партии и три коалиции са подали документи за регистрация, която им е необходима за участие в местните избори на 29 октомври т.г., съобщи председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова. Едно от условията е политическите сили да..

публикувано на 04.09.23 в 12:48