Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Експерти обсъждат в София управлението на външните граници на ЕС

Снимка: МВР

В София се провежда международна конференция „Ефективно управление на външните граници на ЕС“, организирана от МВР. Във фокуса на форума са предотвратяването на увеличаващата се нелегална миграция, вторичните движения и борбата с контрабандата на мигранти. Сред участниците са представители на 25 държави членки на ЕС и асоциирани към Шенген страни, Фронтекс, Европол и EU-Lisa.

„Целта, която си поставяме, е да намерим пресечната точка на разбирането ни за управление на границите. Ако съумеем да обясним и разберем различията, ще помогнем за фокусиране на бъдещите дискусии върху конкретни и работещи решения“, заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Дискусиите продължиха с акцент върху засилване на подкрепата за държавите на първа линия и по-активното сътрудничество както между държавите, така и с европейските агенциите.

БНР подкасти:

Още от категорията

България и Румъния говорят с един и същи глас за Шенген

Българският евродепутат Илхан Кючюк и румънският Влад Ботош оповестиха на обща пресконференция на граничния пункт “Дунав мост”, че заедно ще посетят Нидерландия и Австрия, за да потърсят подкрепа за членството в Шенген на собствените си страни. Двамата се..

публикувано на 23.09.23 в 14:05

Австрия ще вдигне ветото за Шенген след изборите догодина

Австрия ще се откаже от ветото за Шенген след парламентарните избори догодина, прогнозира пред БНР австрийският политолог проф. Райнхард Хайниш. Заедно с Нидерландия тя се обявява против разширяването на Шенгенското пространство. Това, което може да..

публикувано на 23.09.23 в 10:42
Илияна Йотова

Президентът няма да допусне да бъде сложена ръка на службите

“ Недоверие в службите изказват хора, които искат да сложат ръка на службите и за първи път в най-новата ни история да има политически отпечатък върху българските служби за сигурност. Сигурна съм, че президентът Радев няма да го допусне .” Това заяви..

публикувано на 22.09.23 в 11:27