Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция иска да си сътрудничи с България в развитието на водородните технологии

Снимка: president.bg

В рамките на посещението си в Анкара вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с турския си колега Фуат Октай. Двамата се обединиха около позицията, че срещата между президентите Румен Радев и Реджеп Ердоган в края на 2022 г. е дала нов тласък в двустранните отношения между България и Турция. Споразумението между „Булгаргаз“ и „Боташ“ за достъп до газопреносната инфраструктура на турската държавна енергийна компания беше определено от Йотова и Октай като най-бързият и пряк резултат от разговорите между президентите. Стана ясно, че Турция, която отбелязва напредък в развитието на водородните технологии, проявява желание за сътрудничество с България в тази сфера.
Вицепрезидентите на България и Турция дадоха висока оценка на проведения миналата седмица в Истанбул голям инвестиционен форум, организиран от Българската агенция за инвестиции, който събра представители на властите и бизнеса от двете страни на границата. На форума бяха обсъдени възможностите за сътрудничество между България и Турция в автомобилостроенето, машиностроенето, здравеопазването и балнеологията. Йотова и Октай обсъдиха и възможностите, които ще открие пред туризма новата самолетна линия Истанбул-Пловдив, която трябва да бъде открита на 18 февруари.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00