Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

В Гърция обсъждат забрана за участие в избори на неофашистки партии

Гръцкият парламент обсъжда забрана за участие в избори на партии с явна неофашистка идеология. Социологически проучвания показват явен риск нова неофашистка партия да влезе в гръцкия парламент. Правителството внесе промени в избирателния закон за забрана на тези партийни групировки да участват в избори. Поставя се бариера пред лидерите на партиите да не са осъждани за участие в престъпна група, предаде кореспондентката на БНР Катя Пеева. Тя напомня, че лидерите на партията "Златна зора" бяха осъдени и излежават присъди за убийства на политически противници и нападения над мигранти. Бившият заместник-председател, който е с ефективна присъда в затвора, е създал партия, която би могла да премине бариерата за влизане в парламента. Част от опозицията се страхува, че приемането на такава промяна в закона в бъдеще може да се приложи и за леви политически сили.

Турция остава непреклонна за шведското членство в НАТО

Турция има положително мнение за Финландия в НАТО, но не подкрепя присъединяването на Швеция към Алианса, докато тя разрешава атаките срещу свещената книга на исляма - Корана. Това препотвърди турският президент Реджеп Тайип Ердоган, след като миналата седмица датско-шведският екстремист Расмус Палудан изгори копия на Корана, първо пред турското посолство в Стокхолм, а след това и пред джамия в Дания. На фона на изказването на Ердоган, правителствата на Финландия и Швеция потвърдиха ангажимента си за присъединяване към НАТО едновременно, въпреки съпротивата на Турция. Допитване сред финландците, проведено между 30 януари и 1 февруари обаче показва, че едва 28% смятат, че Финландия трябва да изчака Швеция. В отговор на критиките от Анкара, правителството на Швеция представи ново законодателство за забрана на дейности, свързани с екстремистки групи, като според него ще бъдат наказвани не само съпричастните към терористични актове, но и всички, свързани по някакъв начин с терористични организации, пише Анадолската агенция.

В Кипър разпродават стотици имоти на длъжници

Стотици ипотекирани имоти в Кипър излизат на търг. От 1 февруари банките в страната започнаха да изпращат писма за предстоящата процедура до длъжниците си, които не погасяват взетите заеми, след като на 31 януари изтече последният тримесечен мораториум, гласуван от парламента, за забрана на продажбите. Първите обявени от банките търгове се очаква да се проведат в средата на март, 45 дни след изпращането на писмата, предаде кореспондентката на БНР Бранислава Бобанац. Според прогнозите, продажбите могат да достигнат около 100-200 месечно. Имотите с проблемно кредитиране са се натрупали, тъй като процесът беше замразен от година и половина. Мораториумът защитаваше основно жилище на стойност до 350 000 евро, помещения на фирми с годишен оборот до 750 000 евро и парцели земя на стойност до 100 000 евро.

Функционирането на ефективна нормативна рамка за управление на необслужваните заеми и за продажба на ипотекираните по тях имоти е едно от ключовите изисквания на Европейската комисия по плана на Кипър за възстановяване и устойчивост.

Румъния ще субсидира домакинствата си с до 610 млн. евро за монтиране на фотоволтаици

Румъния планира да субсидира домакинствата с 610 млн. евро за инсталиране на слънчеви панели, като помощта се увеличава четири пъти спрямо миналата година. Премиерът Николае Чука каза, че програмата Casa Verde Fotovoltaice ще обхване 150 000 домове. През 2022 г. са издадени одобрения за 39 000 от над 43 000 подадени заявления, цитира румънските медии сайтът 3e-news. Програмата покрива от 30% до 40% от разходите на своите бенефициенти. В края на август, към разпределителната мрежа в Румъния е имало 23 785 просюмъри (потребители, които едновременно произвеждат и консумират енергия), което е със 75% повече, в сравнение с началото на годината, посочва изданието.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: БГНЕС, Facebook /RecepTayyipErdoğan, Pixabay, Casa Verde Fotovoltaice

По публикацията работи: Марта Рос

Още от категорията

Готов е съставът на служебното правителство

Кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев представи състава на служебно правителство пред държавния глава Румен Радев и представители на  политическите сили в народното събрание, без БСП. Ето и неговият състав: Министър-председател – Димитър..

публикувано на 05.04.24 в 11:04

По съседски: Събития с балкански адрес

Турската опозиция с историческа победа на местните избори Опозицията в Турция отбеляза историческа победа на местните избори на 31 март. От 10 метрополии само 3 остават за Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп..

публикувано на 05.04.24 в 11:00
Атанас Атанасов

ПП –ДБ смятат, че срещу тях е започнала политическа атака

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов, обвини доскорошните си партньори в управлението (от ГЕРБ – СДС) в политическата атака към ПП –ДБ. "Свидетели сме на организирана и координирана операция за дискредитиране на коалицията ПП-ДБ чрез използване на..

публикувано на 04.04.24 в 18:30