Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общественият съвет към ЦИК напомня за необходимостта от МИР "Зад граница"

Формирането на МИР „Зад граница“, макар и отложено за 2025 г., остава в дневния ред на политиците, експертите и изборната администрация, напомня в свое становище Общественият съвет към ЦИК.

Съветът отбелязва, че въвеждането му би решило проблеми като механичното разпределение на гласовете от чужбина из районите в страната; невъзможността на избирателите от диаспората да гласуват с преференции, а само за партии; липсата на възможност да излъчват депутати с пряко отношение и ангажимент към техните проблеми.

"В тази връзка настояваме след изборите на 2 април т.г. да продължат експертните дискусии и публични дебати за начина на формиране на избирателни списъци, в това число чрез активна регистрация на трайно пребиваващите извън България избиратели, както и дефиниране на методика за разпределяне на мандатите по избирателни райони".

Още от категорията

Седмица на българското кино в Берлин

Седмицата на българското кино се провежда при засилен интерес в Берлин. Домакин на събитието е Българският културен център в германската столица. То се посвещава на Националния празник на България - 3 март, и на 145 години от..

публикувано на 01.03.24 в 15:13

Консулството ни в Бразилия организира изнесени консулски дни в Сао Пауло

Консулската служба на посолството на България в Бразилия организира изнесени консулски дни в гр. Сао Пауло, rua Xavier de Toledo, 210, на 22 и 23 март (петък и събота) 2024 г. За това съобщават във Фейсбук от дипломатическата ни мисия в Бразилия.  Ще..

публикувано на 29.02.24 в 13:57

Българското средно училище в Братислава дава дипломи на българи и словаци

Повече от 80 словашки деца учат по българската образователна система в държавното ни средно училище “Христо Ботев“ в Братислава. Това стана ясно по време на среща на просветния министър проф. Галин Цоков с учителския състав на институцията...

публикувано на 28.02.24 в 19:45