Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Зеленски: Преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС могат да започнат през тази година

Снимка: europarl.europa.eu

Няма строг график за присъединяването на Украйна към Европейския съюз и на страната й предстои да изпълни изисквания по пътя към членството в ЕС, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която разговаря в Киев с президента Володимир Зеленски. След среща в украинската столица, посветена на процеса по присъединяването на страната към ЕС, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел беше категоричен, че бъдещето на Украйна е с Европейския съюз. “Възможно е преговорите преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС да започнат през т.г.”, каза във вечерното си обръщение Зеленски, изтъквайки, че има разбирателство с европейските политици по този въпрос.

Съединените щати обявиха нов пакет военна помощ за Украйна на стойност над 2 млрд. долара, включващ по-далекобойни ракети. Оръжията почти ще удвоят обсега, в който украинските въоръжени сили могат да нанасят удари по руски позиции, предаде Франс прес, позовавайки се на Пентагона. В същото време страните членки на Европейския съюз постигнаха съгласие за налагане на ценови таван за петролните изделия от Русия, който да влезе в сила от април. Според “Файненшъл таймс” става въпрос за таван от 100 долара за барел за висококачествени руски нефтени продукти като дизел и таван от 45 долара за продукти от нисък клас като мазут. В края на м.г. ЕС наложи ценови таван от 60 долара за барел върху руския суров петрол.

Продължават настъпателните действия на руските военни сили в районите на Лиман, Бахмут, Авдеевка и Новопавловск. През изминалото денонощие са нанесени ракетни удари по гражданската инфраструктура на Харковска и Николаевска област и има жертви сред цивилното население.

Руската дипломация няма да надвие украинската в България”, заявява външният министър на Украйна Дмитро Кулеба в интервю за украинската редакция на БиБиСи. В отговор на журналиста, който изтъква, че бившият премиер Кирил Петков е доставил много оръжие на Киев през трети страни, както и че руската посланичка Елеонора Митрофанова поддържа връзки с много български политици, дипломатът припомня посещението си у нас през април м.г. Тогава, по думите му, Украйна е разблокирала България



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният министър на отбраната: Битката в Украйна е битка и за нашите национални интереси

"Основният принцип, на който залагам, е надграждане", каза на церемонията по встъпване в длъжност служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и благодари на предшественика си Тодор Тагарев за приноса му в сектора. Той увери, че сред..

публикувано на 09.04.24 в 15:16

Служебното правителство положи клетва в парламента

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаване на служебно правителство, предложено от определения за министър-председател Димитър Главчев съгласно ал. 5 на чл. 99 от Конституцията. Държавният глава насрочи за 9 юни 2024 г. изборите за..

публикувано на 09.04.24 в 09:39

Балканските страни трупат опит в своя път към ЕС

Европейската сила за положителна трансформация е видна, каза зам.-министърът на външните работи на Северна Македония Фатмире Исаки пред форума в София "ЕС среща Балканите". Според нея има разлики в развитието на всеки един нов член , но няма..

публикувано на 08.04.24 в 14:44