Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

При изключителни мерки за сигурност България и Северна Македония честват Гоце Делчев

Скопие
Снимка: МИА

България и Северна Македония отбелязват при изключителни мерки за сигурност 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев - идеолог на борбите за освобождението на Македония и Одринско от османско владичество. Засилено е полицейското присъствие около църквата "Свети Спас" в Скопие, където са положени тленните останки на българския революционер, с цел да се предотвратят сблъсъци между македонци и българи.

Според служебния вътрешен министър Иван Демерджиев 100-150 български граждани се очаква да пристигнат в Скопие. "Има данни за спрени български граждани на границата, не знам доколко са системни", коментира министърът, който е част от българската делегация. Демерджиев добави, че е изготвен забранителен списък с имена на наши сънародници, но той не е голям.

На честването присъстват македонският президент Стево Пендаровски, премиерът на РСМ Димитър Ковачевски. “Силно се надявам, че следващия път заедно ще поднесем цветя на гроба на Гоце Делчев”, коментира българският вътрешен министър. Той поясни, че е предложил това да се случи още днес, но не е срещнал разбиране от македонска страна.

БНР подкасти:

Още от категорията

Според ген. Атанасов руските служби пречат да има редовна власт в страната

Виждаме опити от всякакви страни да се блокира правителството. Разделението е голямо, залогът е голям, това заяви кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) акад. Николай Денков. Той изрази недоволство, че в..

публикувано на 26.05.23 в 09:22

От ПП-ДБ се оплакаха, че са подслушвани, за да не се състави правителство

Политици от коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) са записвани по време на работни срещи и съвети на ръководството в парламента и в партийните централи. Това обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков. Записите са планирани от..

публикувано на 26.05.23 в 08:26

Хърватия подкрепя членството на България в Шенген

Президентът на Хърватия Зоран Миланович, който е на посещение в България, декларира подкрепата на Загреб за присъединяването на страната ни към Шенген. Той и президентът Румен Радев препотвърдиха подкрепата на София и Загреб за териториалната цялост на..

публикувано на 25.05.23 в 15:44