Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При изключителни мерки за сигурност България и Северна Македония честват Гоце Делчев

Скопие
Снимка: МИА

България и Северна Македония отбелязват при изключителни мерки за сигурност 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев - идеолог на борбите за освобождението на Македония и Одринско от османско владичество. Засилено е полицейското присъствие около църквата "Свети Спас" в Скопие, където са положени тленните останки на българския революционер, с цел да се предотвратят сблъсъци между македонци и българи.

Според служебния вътрешен министър Иван Демерджиев 100-150 български граждани се очаква да пристигнат в Скопие. "Има данни за спрени български граждани на границата, не знам доколко са системни", коментира министърът, който е част от българската делегация. Демерджиев добави, че е изготвен забранителен списък с имена на наши сънародници, но той не е голям.

На честването присъстват македонският президент Стево Пендаровски, премиерът на РСМ Димитър Ковачевски. “Силно се надявам, че следващия път заедно ще поднесем цветя на гроба на Гоце Делчев”, коментира българският вътрешен министър. Той поясни, че е предложил това да се случи още днес, но не е срещнал разбиране от македонска страна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Подновени са преговорите за съставяне на правителство

Водят се разговори, между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), каза пред БНТ кандидатът за премиер от ГЕРБ Мария Габриел. Тя отказа да даде повече информация и подчерта, че докато всичко не е договорено, нищо не е..

публикувано на 23.03.24 в 09:27
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Няма паралел между ротацията на премиерите в България и Румъния

В Румъния имаше правила, коалиционно споразумение още в самото начало, когато беше създаден техния кабинет и затова беше много по-лесно и просто да бъде извършена тази ротация. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на журналистически..

публикувано на 23.03.24 в 08:47

През август в София ще дойде нов посланик на Обединеното кралство

Натаниъл Копси е назначен за посланик на крал Чарлз Трети в Република България, наследявайки д-р Роб Диксън, който ще премине на друга длъжност в дипломатическата служба, се казва в прессъобщение на британското посолство. Посланик Копси ще..

публикувано на 22.03.24 в 16:35