Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

При изключителни мерки за сигурност България и Северна Македония честват Гоце Делчев

Скопие
Снимка: МИА

България и Северна Македония отбелязват при изключителни мерки за сигурност 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев - идеолог на борбите за освобождението на Македония и Одринско от османско владичество. Засилено е полицейското присъствие около църквата "Свети Спас" в Скопие, където са положени тленните останки на българския революционер, с цел да се предотвратят сблъсъци между македонци и българи.

Според служебния вътрешен министър Иван Демерджиев 100-150 български граждани се очаква да пристигнат в Скопие. "Има данни за спрени български граждани на границата, не знам доколко са системни", коментира министърът, който е част от българската делегация. Демерджиев добави, че е изготвен забранителен списък с имена на наши сънародници, но той не е голям.

На честването присъстват македонският президент Стево Пендаровски, премиерът на РСМ Димитър Ковачевски. “Силно се надявам, че следващия път заедно ще поднесем цветя на гроба на Гоце Делчев”, коментира българският вътрешен министър. Той поясни, че е предложил това да се случи още днес, но не е срещнал разбиране от македонска страна.

БНР подкасти:

Още от категорията

След ротацията в Министерския съвет ще се очертае сериозна дупка в бюджета

“ Отричаме да ни наричат сглобка, отричаме да носим негатива на това, което вършат нашите колеги в изпълнителната власт ”, заяви пред БНР председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя подчерта, че правителството има..

публикувано на 12.11.23 в 14:15
Николай Денков

Ще подам оставка, ако парламентът приеме неизпълним бюджет

Премиерът Николай Денков ще подаде оставка в три случая – ако Народното събрание приеме неизпълним бюджет, ако правосъдната реформа не се осъществи, ако ГЕРБ или ПП-ДБ обявят, че не желаят повече това правителство, обясни самият той в интервю за БНР...

публикувано на 12.11.23 в 11:32
Съвещание на партия ГЕРБ във Велико Търново

ГЕРБ констатира, че не са изпълнява 90% от програмата на правителството

В подкрепата към правителството две неща са по-важни за ГЕРБ от евроатлантизма – това са бюджетът и корупцията, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след националното съвещание на партията във Велико Търново. „Повече не трябва да ни наричате сглобка. Не..

публикувано на 11.11.23 в 17:07