Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонските власти пуснаха чакащите на границата българи за честванията на Гоце Делчев

Снимка: БГНЕС

След близо четиричасов престой на границата властите в Северна Македония позволиха на чакащите българи да отидат в югозападната ни съседка за честванията на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Сънародниците ни не бяха допускани заради проблеми в системата и невъзможност да им бъдат проверени документите.

Междувременно стана ясно, че делегацията ни, която е в Скопие, ще ги изчака, за да се поклонят заедно пред гроба на българския революционер.

Заради напрежението между двете държави през последните месеци македонските власти създадоха организация делегациите на управляващите в Скопие, опозицията и дошлите от България да положат венци без да се засичат.

“Не мисля, че чак такива мерки за сигурност са необходими и отношението между нашите два народа не предполагат такива драконовски мерки, на които сме свидетели”, коментира по-късно Иван Демерджиев, след като българската делегация положи венец на гроба на Гоце Делчев в църквата “Св. Спас”.

БНР подкасти:

Още от категорията

50 юбилейна среща на външните министри от ЕС във формата

Българо-турското сътрудничество води до намиране на общоевропейски решения

Вицепремиерът Мария Габриел участва в срещата на министрите на външните работи в неформалния формат „Гимних“. Откритият диалог между дипломатите се провежда от половин век. Тазгодишната дискусия е била посветена на Украйна, отношенията ЕС-Турция и..

публикувано на 04.02.24 в 10:46
Мария Габриел

Важно е България да продължи да бъде приемана добре по света

“ Министерството на външните работи също ще бъде оценявано, както и останалите министерства. Но е важно България да продължи да бъде приемана добре навсякъде по света .” Така вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел отговори на..

публикувано на 03.02.24 в 13:06

Обещаните БТР-и потеглят към Украйна

“ Операцията е в ход – Министерството на отбраната подпомага процеса по предоставяне на Украйна на БТР-ите на МВР .” С тази кратка публикация във фейсбук военният министър Тодор Тагарев информира, че бронираната транспортна техника, която страната ни..

публикувано на 03.02.24 в 09:11