Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Македонските власти пуснаха чакащите на границата българи за честванията на Гоце Делчев

Снимка: БГНЕС

След близо четиричасов престой на границата властите в Северна Македония позволиха на чакащите българи да отидат в югозападната ни съседка за честванията на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Сънародниците ни не бяха допускани заради проблеми в системата и невъзможност да им бъдат проверени документите.

Междувременно стана ясно, че делегацията ни, която е в Скопие, ще ги изчака, за да се поклонят заедно пред гроба на българския революционер.

Заради напрежението между двете държави през последните месеци македонските власти създадоха организация делегациите на управляващите в Скопие, опозицията и дошлите от България да положат венци без да се засичат.

“Не мисля, че чак такива мерки за сигурност са необходими и отношението между нашите два народа не предполагат такива драконовски мерки, на които сме свидетели”, коментира по-късно Иван Демерджиев, след като българската делегация положи венец на гроба на Гоце Делчев в църквата “Св. Спас”.

БНР подкасти:

Още от категорията

Н.Пр. Желько Йович в студиото на Радио България

България и Сърбия имат общ проблем – топят се демографски

Н. Пр. Желько Йович е роден на 9 януари 1974 година в Белград, той е  доктор на политическите науки от Белградския университет,  доцент по екологична и енергийна сигурност в Академията за национална сигурност на Сърбия. Като извънреден и пълномощен..

публикувано на 25.05.23 в 11:45
 Зоран Миланович

В четвъртък хърватският президент е на посещение в България

Президентът на Хърватия Зоран Миланович идва на 25 май на официално посещение в София, по покана на своя български колега Румен Радев. Двамата ще разговорят за перспективите в българо-хърватското сътрудничество, задълбочаването на двустранния..

публикувано на 25.05.23 в 06:15

Унгарската банка ОТР и нейният български клон ДСК, не са санкционирани

На заседанието на 22 май в Брюксел министрите на външните работи от ЕС не взеха решения по 11-тия пакет от санкции срещу Русия. Унгария не е заявила, че ще наложи вето, ако банка ОТР не бъде извадена от украинския черен списък, както заплаши..

публикувано на 23.05.23 в 11:20