Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Македонските власти пуснаха чакащите на границата българи за честванията на Гоце Делчев

Снимка: БГНЕС

След близо четиричасов престой на границата властите в Северна Македония позволиха на чакащите българи да отидат в югозападната ни съседка за честванията на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Сънародниците ни не бяха допускани заради проблеми в системата и невъзможност да им бъдат проверени документите.

Междувременно стана ясно, че делегацията ни, която е в Скопие, ще ги изчака, за да се поклонят заедно пред гроба на българския революционер.

Заради напрежението между двете държави през последните месеци македонските власти създадоха организация делегациите на управляващите в Скопие, опозицията и дошлите от България да положат венци без да се засичат.

“Не мисля, че чак такива мерки за сигурност са необходими и отношението между нашите два народа не предполагат такива драконовски мерки, на които сме свидетели”, коментира по-късно Иван Демерджиев, след като българската делегация положи венец на гроба на Гоце Делчев в църквата “Св. Спас”.

БНР подкасти:

Още от категорията

Местният вот ще е интересен, но резултатите вероятно няма да повлияят сериозно на управленската конструкция

Две седмици преди старта на предизборната кампания за местна власт у нас, редица партии не са обявили кои са кандидатите, с които ще се борят за кметския кабинет в съответната община. Въпреки това обаче интерес към тези избори не липсва, тъй..

публикувано на 12.09.23 в 10:45

Политическите сили се регистрират за местните избори до 13 септември

42 партии и 8 коалиции са подали документи за участие в местните избори. Регистрирани са 24 партии и 3 коалиции. За останалите тече проверка на подписките на избирателите и съпътстващата документация. До 13 септември ще приключи регистрацията, заяви..

публикувано на 11.09.23 в 12:29
Атанас Атанасов

Управляващото мнозинство иска обединяване на разузнавателните служби

"Имаме готов Закон за създаване на единна разузнавателна служба, която ще обедини Държавна агенция разузнаване и Военното разузнаване", заявяви пред в-к „24 часа“ Атанас Атанасов, председател на парламентарната комисия за специалните служби. „Малка..

публикувано на 11.09.23 в 11:13