Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Само на Украйна можем да изпращаме продукти от руски петрол

Лукойл Нефтофим Бургас

Днес влиза в сила забраната на Европейския съюз за износ на продукти от руски петрол, преработен у нас. Макар че страната ни се ползва с дерогации и може да внася руски петрол по море и тръбопровод до края на 2024 г., тя няма правото да продава получени от него нефтопродукти на купувачи в рамките на общността или в трети държави. Допуска се изключение само за Украйна – позволено е да получава от нас газьол, минерален терпентин, бензин, керосин, нефтени масла, тежки горива.

Изнасяме нефтопродукти от руски петрол само за Украйна

Износът на рафинирани продукти за нападнатата от Русия страна е разрешен и заради рисковете за околната среда, тъй като подобни продукти не могат да се съхраняват безопасно у нас.

БНР подкасти:

Още от категорията

Как да гласуваме, ако не живеем на постоянния си адрес

На различен от постоянния си адрес на местните избори на 29 октомври могат да гласуват избирателите, които имат настоящ адрес, регистриран преди 28 април 2023 г. в съответното населено място. Това изискване е свързано с въведената от парламента..

публикувано на 04.10.23 в 15:48

Премиерът Денков ще се срещне с германския канцлер Олаф Шолц

Премиерът Николай Денков заминава за Берлин, където ще се срещне с федералния канцлер на Германия Олаф Шолц. В рамките на срещата им тази вечер двамата ще беседват по теми, свързани с Шенген, Западните Балкани, войната в Украйна и предстоящите разговори на..

публикувано на 04.10.23 в 15:12
Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и посланикът на Казахстан Н.Пр. Виктор Темирбаев

България иска да привлече товарен трафик от Казахстан

Осигуряването на бърза и ефективна свързаност между Азия и Европа през българските пристанища е сред приоритетите на правителството. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на среща с посланика на Казахстан Виктор..

публикувано на 03.10.23 в 13:16