Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Само на Украйна можем да изпращаме продукти от руски петрол

Лукойл Нефтофим Бургас

Днес влиза в сила забраната на Европейския съюз за износ на продукти от руски петрол, преработен у нас. Макар че страната ни се ползва с дерогации и може да внася руски петрол по море и тръбопровод до края на 2024 г., тя няма правото да продава получени от него нефтопродукти на купувачи в рамките на общността или в трети държави. Допуска се изключение само за Украйна – позволено е да получава от нас газьол, минерален терпентин, бензин, керосин, нефтени масла, тежки горива.

Изнасяме нефтопродукти от руски петрол само за Украйна

Износът на рафинирани продукти за нападнатата от Русия страна е разрешен и заради рисковете за околната среда, тъй като подобни продукти не могат да се съхраняват безопасно у нас.

БНР подкасти:

Още от категорията

Нидерландия очаква България да напредне по изискванията за Шенген

Нидерландия не е против влизането на България в Шенген, но очаква още напредък от страната по условията за присъединяване. Това заяви премиерът на страната Марк Рюте пред БНТ в исландската столица Рейкявик, където беше проведена среща на върха на..

публикувано на 17.05.23 в 08:11

Румен Радев: ЕС да реагира винаги, когато се засягат човешки права в РСМ

Европейският съюз да реагира не само когато са засегнати представители на европейски институции в Северна Македония, но и в случаите на посегателства срещу европейски граждани или хора с българско самосъзнание, призова президентът Румен Радев на..

публикувано на 16.05.23 в 17:10
Иван Гешев и Борислав Сарафов

Заместникът на главния прокурор подаде сигнал срещу началника си

Зам. главният прокурор Борислав Сарафов подаде сигнал в Софийската градска прокуратура срещу Иван Гешев, в който се твърди, че държавният обвинител е извършил три престъпления. Първото – за нерегламентирано събиране на информация, се отнася до..

публикувано на 16.05.23 в 15:12