Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нови предсрочни избори у нас на фона на изключително ниско доверие към партиите и техните лидери

Снимка: Ани Петрова

Петият служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев в неговия мандат, започна работа. Той беше назначен след неуспешните опити на 48-ото Народно събрание да излъчи правителство.

Антоний Тодоров

"Служебните правителства са единствен конституционен изход от една ситуация, при която парламентът не може да излъчи редовно правителство“ – отбеляза политологът Антоний Тодоров. – Критиките към президента са разнопосочни - един път, че променя геополитическата ориентация на България, втори път, че твърде много следва политиките на Запада. Но това е част от политическия процес. Най-лесно се критикува служебно правителство, защото е неутрално, равноотдалечено от партиите.

Премиерът и министрите в него останаха почти същите, с изключение на диригента Найден Тодоров, който зае поста на професор Велислав Минеков в Министерството на културата. Политологът определи тази смяна като по-добър вариант от радикални промени в състава на кабинета.

На прага на петите поред  предсрочни парламентарни избори за изминалите две години, на които българите трябва да решат на кого да поверят управлението на страната,  социологическа агенция „Екзакта“ публикува проучване за доверието на  избирателите към лидерите на парламентарно представените политически партии. То показва, че към 4 февруари, неодобрението е значително по-голямо от одобрението към тях. Процентът варира между 46 и 72% сред анкетираните 1050 пълнолетни лица в 70 населени места у нас. Недоверие, умора и гняв, прозират в отговорите на