Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Големият ни алпинист Боян Петров щеше да навърши 50 години

Снимка: личен архив

На този ден през 1973 г. в София е роден големият ни алпинист Боян Петров и днес щеше да празнува своя петдесети рожден ден. Той става първият в света инсулинозависим алпинист, покорил 10 осемхилядника. И винаги се изкачваше без кислород и помощта на шерпи. През пролетта на 2018 г. на път за 8-хилядника Шиша Пангма Боян Петров остана завинаги в прегръдката на планината.

"Осемхилядниците за мен са Космосът. Като си се качил толкова нависоко, около теб е целият свят. Чувството е да бъдеш над всичко. Като се върнеш в София всички проблеми ти се струват мънички, нищожни в сравнение с това, което си преодолял. Така че алпинизмът ти помага да се справяш с всички житейски проблеми", беше споделил Боян на въпрос за това, каква е тръпката да стигнеш до върха.

Още от категорията

В България, избирателната активност към 9 ч е едва 3,6%

Както и на предишните избори, гласоподавателите в ранните часове на неделния ден са малко. По данни на социологическата агенция "Галъп интернешънъл болкан", избирателната активност към 9 часа е ниска – 3, 6 на сто, като машинното гласуване е..

публикувано на 02.04.23 в 11:30

България избира представители за 49-то Народно събрание

В страната са разкрити 11 818 секции, като в 9366 от тях ще има машинно гласуване. Отделно са предвидени подвижни урни, секции в лечебни и социални заведения, както и на плавателни съдове и в местата за задържане. Според избирателните списъци на..

публикувано на 02.04.23 в 10:22

В молдовската Твърдица живо се интересуват от политическия процес в прародината

Представителите на българската диаспора в Молдова са съпричастни към изборите в прародината. Там живеят около 65 хил. българи, а това е около 2 % от населението на страната - основно наследници на преселниците от България от началото на 19-и век...

публикувано на 02.04.23 в 09:30