Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Искендерун, в провинция Хатай няма връзка с изчезнал българин

Спасителни екипи издирват оцелели в развалините на разрушен жилищен блок в Искендерун, 6 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма данни за блокирани групи с български туристи, пострадали или бедстващи в Турция, заяви министърът на туризма Илин Димитров пред БНТ, като се позова на своите разговори туроператорите. Има отменени полети към Истанбул поради земетресението и лошото време. В случая действа Директива 261 на ЕС, по която когато полетът е отменен поради форсмажор, компаниите не дължат обезщетения.

Първите български екипи от общо 19 души, моментално след пристигането си в турския град Адана са заминали към два разрушени обекта, заяви българският посланик в страната Ангел Чолаков, който също е в Адана след опустошителното земетресение в Турция. В Искендерун все още има безследно изчезнал наш сънародник, с който не е установена връзка. Той е българин с двойно гражданство, каза посланикът, като добави, че към този момент няма информация за други пострадали български граждани. Посланикът посочва, че атмосферата в Турция е драматична, хората са уплашени и унили, но имат пълно доверие на своите власти.

27 български доброволци тръгват на 7 февруари към Турция, заяви пред БНР председателят на Сдружение "Аварийно спасяване" в Пловдив Георги Влайков. Те ще пътуват с бусове и се очаква да пристигнат в района на бедствието след 24 часа.

"Турция преживява небивало бедствие в своята история. Дължината на разломните линии след трусовете е 350 км, 30 000 кв. метра е засегнатото пространство с 13,5 млн. население. 10 са пострадалите области", каза пред БНТ турският посланик в България Айлин Секизкьок.

"В Газиантеп имаме 3500 души, които са открити мъртви. 5900 сгради са напълно сринати. Над 20 000 са ранените до момента. Боим се, че тези числа ще нараснат и с тревога очакваме това“, допълва посланикът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45