Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Има един светъл лъч в Турция и това е солидарността на хората"

Книгата за съболезнования в Посолството на Република Турция в София
Снимка: Марта Младенова

"Трагедията е огромна. Предстоят много тежки месеци, а вероятно и години за Турция. Това са щети, които не могат толкова бързо да бъдат компенсирани. От цялата тази трагедия има един светъл лъч и това е солидарността на хората“, каза пред бТВ бившият външен министър и бивш посланик на България в Турция Надежда Нейнски. 

В страната ни текат няколко благотворителни кампании с цел събиране на средства за пострадалите при жестокото земетресение в Турция и Сирия.  Трагедията, застигнала нашите съседи, се превърна във водеща тема и в социалните медии. 

"Нека всички заминали да дадат всичко от себе си и да помогнат на пострадалите хора от южната ни съседка. В трагедията трябва да сме единни и да помагаме без да го мерим на кантар. Всички сме под небето и нека бъдем съпричастни към тази голяма трагедия". Така коментира Добринка Илиева публикация на столичната кметица Йорданка Фандъкова във Фейсбук за екипите на аварийната дирекция на Столична община, пристигнали в Турция.

"Свекър ми, свекърва ми, племенниците, общо 11 човека от нашето семейство са буквално блокирани. Спасителните отряди не могат да стигнат до тях защото няма пътища. Нямат ток, вода и интернет. Помолили са ги да не използват интернета, за да може техният Червен кръст да се координира по-добре. Такъв ужас до сега никой не си е представял, че може да има", пише в социалните мрежи Yoana Genc.

"Готов съм да помогна с транспорт (товарен бус) с гориво за моя сметка на събрани принадлежности. Ако има създадена организация ще се радвам да помогна!", декларира съпричастността си Дамян Станев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00