Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Има един светъл лъч в Турция и това е солидарността на хората"

Книгата за съболезнования в Посолството на Република Турция в София
Снимка: Марта Младенова

"Трагедията е огромна. Предстоят много тежки месеци, а вероятно и години за Турция. Това са щети, които не могат толкова бързо да бъдат компенсирани. От цялата тази трагедия има един светъл лъч и това е солидарността на хората“, каза пред бТВ бившият външен министър и бивш посланик на България в Турция Надежда Нейнски. 

В страната ни текат няколко благотворителни кампании с цел събиране на средства за пострадалите при жестокото земетресение в Турция и Сирия.  Трагедията, застигнала нашите съседи, се превърна във водеща тема и в социалните медии. 

"Нека всички заминали да дадат всичко от себе си и да помогнат на пострадалите хора от южната ни съседка. В трагедията трябва да сме единни и да помагаме без да го мерим на кантар. Всички сме под небето и нека бъдем съпричастни към тази голяма трагедия". Така коментира Добринка Илиева публикация на столичната кметица Йорданка Фандъкова във Фейсбук за екипите на аварийната дирекция на Столична община, пристигнали в Турция.

"Свекър ми, свекърва ми, племенниците, общо 11 човека от нашето семейство са буквално блокирани. Спасителните отряди не могат да стигнат до тях защото няма пътища. Нямат ток, вода и интернет. Помолили са ги да не използват интернета, за да може техният Червен кръст да се координира по-добре. Такъв ужас до сега никой не си е представял, че може да има", пише в социалните мрежи Yoana Genc.

"Готов съм да помогна с транспорт (товарен бус) с гориво за моя сметка на събрани принадлежности. Ако има създадена организация ще се радвам да помогна!", декларира съпричастността си Дамян Станев.


Още от категорията

България избира представители за 49-то Народно събрание

В страната са разкрити 11 818 секции, като в 9366 от тях ще има машинно гласуване. Отделно са предвидени подвижни урни, секции в лечебни и социални заведения, както и на плавателни съдове и в местата за задържане. Според избирателните списъци на..

публикувано на 02.04.23 в 10:22

В молдовската Твърдица живо се интересуват от политическия процес в прародината

Представителите на българската диаспора в Молдова са съпричастни към изборите в прародината. Там живеят около 65 хил. българи, а това е около 2 % от населението на страната - основно наследници на преселниците от България от началото на 19-и век...

публикувано на 02.04.23 в 09:30

Българчета ще танцуват народни танци в два парка в Париж

Децата от ансамбъл „Китчица“ на българското училище “Св. св. Кирил и Методий” в Париж продължават традицията си от предишните две години и ще изнесат представление с   български песни и народни танци в два парка във френската столица. Събитието на..

публикувано на 01.04.23 в 16:05