Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Има един светъл лъч в Турция и това е солидарността на хората"

Книгата за съболезнования в Посолството на Република Турция в София
Снимка: Марта Младенова

"Трагедията е огромна. Предстоят много тежки месеци, а вероятно и години за Турция. Това са щети, които не могат толкова бързо да бъдат компенсирани. От цялата тази трагедия има един светъл лъч и това е солидарността на хората“, каза пред бТВ бившият външен министър и бивш посланик на България в Турция Надежда Нейнски. 

В страната ни текат няколко благотворителни кампании с цел събиране на средства за пострадалите при жестокото земетресение в Турция и Сирия.  Трагедията, застигнала нашите съседи, се превърна във водеща тема и в социалните медии. 

"Нека всички заминали да дадат всичко от себе си и да помогнат на пострадалите хора от южната ни съседка. В трагедията трябва да сме единни и да помагаме без да го мерим на кантар. Всички сме под небето и нека бъдем съпричастни към тази голяма трагедия". Така коментира Добринка Илиева публикация на столичната кметица Йорданка Фандъкова във Фейсбук за екипите на аварийната дирекция на Столична община, пристигнали в Турция.

"Свекър ми, свекърва ми, племенниците, общо 11 човека от нашето семейство са буквално блокирани. Спасителните отряди не могат да стигнат до тях защото няма пътища. Нямат ток, вода и интернет. Помолили са ги да не използват интернета, за да може техният Червен кръст да се координира по-до