Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Израел ще отбележат 80 години от спасяването на българските евреи

Ели Коен, Николай Милков Снимки: Jerusalem Post, БГНЕС

Външният министър Николай Милков е разговарял по телефона със своя израелски колега Ели Коен. Те са обсъдили партньорските отношения в двустранен и международен план. Направили са преглед на възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в икономиката, енергетиката, новите технологии и туризма. В светлината на негативните последици от войната в Украйна е обсъдена регионалната и международната сигурност.  

Специално внимание е било отделено на предстоящите инициативи по повод отбелязването на 80-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война. По официалните данни на Изследователския център за възпоменание на Холокоста "Яд Вашем", в таблицата срещу името на България е записано, че в страната е имало 50 000 евреи преди войната и нула жертви. България е единствената държава в таблицата със записани нула жертви, предава БТА.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 20 септември 2024 г.

В днешния 20-ти септември 2024 г. ще пътуваме до Дъблин, за да посетим изложбата, която организира българското посолство там, и да разберем от двама български автори каква е причината една от инсталациите да е озаглавена "Щъркелът", а другата –..

публикувано на 20.09.24 в 19:00

Откриха втора погребана римска статуя в Хераклея Синтика

Български археолози откриха втора статуя в големия канал за отходни води на античния град Хераклея Синтика. Към 11 ч. на 20 септември археолозите от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински се натъкнаха на още една мраморна скулптура близо до мястото в..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров

Изтеглиха номерата на машините, за да бъдат удостоверени за вота на 27 октомври

Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в Министерството на електронното управление,..

публикувано на 20.09.24 в 11:48