Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готовността за реакция след силни земетресения у нас е нулева

Спасители и местни жители издирват жертви на мястото на срутена сграда в Елбистан, провинция Кахраманмараш, Турция, 7 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България успя много бързо да окаже помощ на сполетяната от бедствието съседна Турция, като до момента са извършени три полета със самолети “Спартан” с помощи. Гражданското общество пък реагира с разкриването на дарителски кампании за пострадалите хора в Турция и Сирия. Издателят Манол Пейков – организирал мащабна акция за даряване на генератори на Украйна, за по-малко от денонощие събра 300 хил. лв., но свои благотворителни инициативи провеждат също БЧК, Лазар Радков от “Капачки за бъдеще”, фондациите “Гората.бг” и BCause, Националната мрежа за децата, УНИЦЕФ, International Rescue Committee, които работят в Сирия, World Food Programme. Освен това за Турция заминаха спасителни екипи и отделни граждани – сред тях планински спасители с кучета и последната група от 27 парамедици, пещерни спасители и обучени доброволци от Пловдив и София.

Д-р Елисавета Генчева, съпреживяла трагедията на хората през 1999 г. при предишното голямо земетресение в Турция, в качеството си лекар в полевата болница “Хигия”, отново е готова да помогне. Тя одобрява стореното до момента за югоизточната ни съседка.

Това, което съвсем правилно българската държава организира, е изпращането на екипи от спасители и доброволци, за да търсят хора под развалинитеказва тя пред БНР. – Дано успеят да намерят повече – разбира се, и с помощта на следови кучета. Не по-малко важни са екипите от хирурзи, травматолози и психолози, тъй като травмите не са само изключително тежки физически, но и психически. Затова и специалистите, които отиват там, трябва да бъдат емоционално мотивирани и тяхното съчувствие да личи в работата им.”

12 планински спасители от България и 5 кучета са в Турция и участват в спасителните работи

И макар да проявяваме похвална съпричастност към чуждото страдание и да благодарим свише, че нещастието и този път ни е отминало, време е някой да каже истината за състоянието на сградите у нас и готовността ни за реакция при подобно бедствие. “В България готовността за реакция след силни земетресения е равна на нула”, твърди строителният инженер Димитър Куманов.

“Масово, включително при новото строителство, има доста пропуски и се допускат компромиси със сигурността – казва той пред Нова тв. – Що се отнася до панелните сгради, при тях е заложено много добро поведение при сеизмични въздействия. Проблемът обаче е, че те са направени буквално на кайма от къртения, реконструкции, ремонти, махане дори на цели стени, пробиване на отвори. А това са изключително вредни въздействия и в момента никой не може да каже каква е сигурността на панелните сгради.”

Инж. Димитър Куманов припомня т.нар. паспортизация на сградите с цел безопасната им експлоатация – процес, който вече трябва да е завършил, придружен от обследвания за сигурността им. Той изразява съмнение обаче, че всички болници например са обследвани и имат паспорт. “Като цяло тези обследвания са пълна измама – копи-пейст на едни хартии и само смяна на снимката на блока”, категоричен е той и относно жилищните сгради. По думите му, не само че процедурата е формална, защото никой не си е направил труда да види какво е къртено в блоковете, но и на вятъра са хвърлени много пари.

Земетресението през 2012 година в България с магнитуд 5,6-6 по скалата на Рихтер беше усетено най-силно в Перник

Специалистът отказва да прогнозира какво би се случило у нас при земетресение с висок магнитуд, но подчертава: “Ако държавата вземе важните мерки, с немного пари ще бъдат спасени хиляди човешки животи. А с малко повече пари ще бъдат спасени и много сгради.”

Съставил: Диана Цанкова

Снимки: ЕПА/БГНЕС, БГНЕС, Facebook/mountainrescueservice

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05