Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необходим е мониторинг и гаранции от страна на ЕС за спазване на правата на македонските българи в РСМ

Румен Радев в Европейския съвет, 9 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пред журналисти в Брюксел, преди началото на извънредното заседание на Европейския съвет, президентът Румен Радев подчерта, че темата за европейската интеграция на РС Македония не е в дневния ред на заседанието, но задължително ще бъде повдигната от него. 

По думите на Радев, проблемите с РСМ очертават изобщо подхода на ЕС към нашето бъдеще на съюз, който се основава на ценности и принципи. Държавният глава напомни, че през последните две години е отстоявал позицията на страната ни на всички европейски формати, включително и чрез налагането на вето, за да се разбере сериозността на този проблем в цялата негова дълбочина.

"Българската позиция по този въпрос всъщност е адекватната европейска позиция и именно тя намери място в преговорната рамка за РСМ", подчерта още Румен Радев. Държавният глава посочи, че агресията и ескалиращата антибългарска кампания в РСМ вече води до престъпления от омраза – палежи, стрелба по културни клубове, физическо насилие над македонски българи и български граждани. Затова държавният глава настоява Европейският съюз да наложи мониторинг и гаранции за спазване на правата на македонските българи в РСМ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в..

публикувано на 17.05.24 в 10:14