Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите предпочитат да пътуват, но да живеят в родината си

36% от хората по света биха емигрирали веднага, ако имат такава възможност. Това са предимно млади хора до 34 годишна възраст, в затруднено икономическо състояние и ограничени възможности за свободно пътуване. Резултатите са направени след международно проучване на общественото мнение, проведено от Асоциация "Галъп интернешънъл" в 57 държави от целия свят през август-октомври 2022 г.. 

Любопитен е фактът, че икономическият просперитет на конкретната държава, а не личното благосъстояние, оказва по-голямо влияние върху желанието за емиграция на запитаните. 62% от анкетираните в държави с по-ниски доходи (тези, които са класифицирани от Световната банка като печелещи по-малко от 1085 щатски долара на глава от населението годишно или по-малко) имат желание за емиграция. В стабилните икономически страни процентът е само 32. Страните, в които желанието да се мигрира е най-голямо, са Сиера Леоне (84%), Гана (81%) и Нигерия (71%). Най-слабо е то в Индия (4%), Виетнам (8%), Япония (14%). Резултатите показват, че силната „културна идентичност е най-мощният фактор“ да останеш в родината си, коментира социологът Кънчо Стойчев.


Къде сме ние?

Едва една четвърт от анкетираните българи заявяват категорично желание за емиграция. 67 на сто отговарят, че предпочитат да останат в родината, а 8% не могат да преценят. Този резултат ни нарежда по-близо до държави като Испания (27% желаещи да емигрират), Нидерландия (29%), Швеция (23%) и Австрия (23%). За сравнение, желанието за миграция сред нашите съседи е значително по-голямо – в Гърция е процентът е 40, в Румъния – 38%, а в Северна Македония – 42%.

Тези резултати затвърждават промяната през последните години на миграционните нагласи в България, а именно – желание за мобилност, пътуване в чужбина с цел образование, развитие, квалификация, а не толкова миграция като съдбовно решение за живота. Животът в чужбина продължава да бъде привлекателен за българина, но когато е обвързан с конкретни времеви граници.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Очаква ни слънчев Великден

В неделя ще преобладава слънчево време. Следобед над планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места ще превали. В по-голямата част от страната ще бъде почти тихо, в Източна България – със слаб североизточен вятър...

публикувано на 04.05.24 в 18:30

Светият синод на БПЦ: Безбройни са Божиите дарове, но най-голям измежду тях е Възкресението

“ Победата над смъртта, която Богочовекът Господ наш Иисус Христос удържа над мрака и цялата всепоглъщаща и губителна сила на злото, е кулминацията, най-висшата и категорична изява на Божията любов към нас и към цялото творение .” Това заявяват в..

публикувано на 04.05.24 в 16:37

Неблагоприятен ден за планински туризъм

Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба. По високите части вали дъжд и има мъгла. Над 2200 м надморска височина снежната покривка достига 5-10 см. Според прогнозата за времето на Националния институт по..

публикувано на 04.05.24 в 10:26