Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПЕС оказва натиск върху БСП за Истанбулската конвенция

| обновено на 11.02.23 в 17:56
Снимка: БГНЕС

Докато Корнелия Нинова е председател на БСП, българската левица няма да отстъпи пред натиска на Партията на европейските социалисти за приемането на Истанбулската конвенция. Пред делегатите на 50-ия конгрес на БСП, лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че ПЕС оказват непрекъснато натиск по този въпрос, но левицата ще стои твърдо на позицията си, докато тя е председател:

 "Като ме смените някой ден, правете каквото решите - подчерта тя. - Но, дотогава ще отстоявам с всички сили, и съм сигурна и от ваше име, че имаме момчета и момичета вкъщи, и че сме майки и бащи", категорична бе Нинова и определи Истанбулската конвенция като заплаха пред българското общество и семейство.

В доклада си Нинова изтъкна отново, че БСП няма да се коалира с ГЕРБ и едва след изборите левицата ще решава с кого да си сътрудничи. Тя заяви също, че с президента Румен Радев БСП има не лични, а идеологически различия. Що се отнася до референдума за еврото, организиран от партия "Възраждане", БСП подкрепя инициативата да бъде направено допитване до българските граждани. На форума беше прието и да се организира референдум за джендър образованието в училище.

Нинова призова още, да се сложи край на вътрешните битки в левицата и обвини опонентите си, че години наред са се хранили от правителството на ГЕРБ и от режима на Бойко Борисов. Затова, по думите ѝ, точно те днес най-високо викат, че БСП ще се коалира с ГЕРБ, с една единствена цел – да разбиват отвътре партията.

В началото на конгреса делегати, начело с бившия лидер на левицата Сергей Станишев освиркаха Нинова, а евродепутатът Петър Витанов направи процедура по промяната на заседанието и поиска първа точка да бъде прекратяване на правомощията на лидера на БСП Корнелия Нинова. Предложението беше отхвърлено с мотива, че БСП не може да влиза в самоубийствени процедури няколко седмици преди изборите.

С 490 гласа "за", 82 "против" и 28 "въздържал се", БСП изключи от Националния си съвет и от редиците си 14 членове. Сред тях са Светлана Шаренкова, Валери Жаблянов, Петър Витанов, Костадин Паскалев и Кирил Добрев.

Левицата подкрепи експертите си, санкционирани по американския закон "Магнитски".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Димитър Главчев: Служебният кабинет ще направи всичко възможно да има честни избори

Служебното правителство ще направи всичко възможно, за да няма практики, които да попречат на честността на изборите, увери премиерът Димитър Главчев. Пред журналисти министър-председателят заяви, че кабинетът работи за осигуряване на честен и..

публикувано на 06.05.24 в 12:14
Румен Радев

Във време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим неглижиране на Българската армия

“ Напоследък започнахме да свикваме с честата смяна на правителства и парламенти, но в днешното време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на Българската армия, където процесите по модернизация и грижа за..

публикувано на 06.05.24 в 11:39

По съседски: Събития с балкански адрес

Много гърци избират новата възможност за гласуване по пощата Над 157 000 гръцки граждани са се регистрирали за гласуване по пощата на изборите за Европейски парламент на 9 юни, съобщава вестник "Катимерини", като се позовава на официални..

публикувано на 02.05.24 в 10:50