Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прогнозират нарастване на жертвите от земетресенията в Турция и Сирия

Първите завърнали се български спасители от Турция се приземиха на летище София
Снимка: Столична община

Броят на жертвите от мощните земетресения в Турция и Сирия, може да нарасне двойно, каза ръководителят по хуманитарните въпроси към ООН Мартин Грифитс. Официалkо числото на загиналите в двете страни е 28 191. Според ООН най-малко 870 000 души имат нужда от топла храна. Само в Сирия до 5,3 млн. души може да останат без покрив. В спасителните операции участват 32 000 служители на турското управление при бедствия и извънредни ситуации и 8294 чуждестранни спасители.

Два военни самолета „Спартан“ прибраха в събота вечерта планински спасители от Българския Червен кръст и аварийни спасители от Столична община, които заедно с обучени кучета участваха в издирването на оцелели в турски градове. Завърналите са били сменени от нов екип от София.

BBC съобщи, че временно са били прекратени спасителните действия на австрийски и немски екипи, които са били застрашени от размирици в провинция Хатай и те са потърсили защита от турската армия.

На популярни столични пазари в София общината отвори 7 пункта за приемане на дарения за пострадалите от земетресенията в Турция. Пунктовете работят от 9 до 18 часа. Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев каза за БНР, че пострадалите имат нужда от палатки за ниски температури, одеяла, генератори, газови печки и зимни дрехи. Синдикатът КНСБ също открива от понеделник пунктове за дарения в своите офиси в страната. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя, но с превалявания

В неделя ще бъде предимно слънчево, но следобед и вечерта на места главно в планинските и източните райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Градушки се очакват в планинските райони на Западна и Централна България. Вятърът временно ще се..

публикувано на 01.06.24 в 18:30
Петър Стоянов (вляво)

Ще бъде непростим грях, ако не внедрим в общобългарската памет спомена за “Белене”

“ В България има още много други лагери и затвори, “Белене” обаче се превърна в синоним на комунистическата репресия и комунистическата жестокост, която в много голяма степен беше безсмислена .” С тези думи президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) се..

публикувано на 01.06.24 в 16:37
Калин Стоянов

Най-много опити за купуване на гласове има в София и Бургас

Сто осемдесет и шест сигнала за купуване на гласове са постъпили до днес в МВР, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов. От образуваните 74 досъдебни производства става ясно, че най-много опити за изборни злоупотреби са регистрирани в..

публикувано на 01.06.24 в 15:44