Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България изпраща нова помощ за Турция и Сирия

Снимка: БГНЕС

По-голяма част от българските спасителни екипи вече са се прибрали от Турция. В момента се връщат още 80 човека, а там все още остават 4-ма военни медици, каза пред БНР гл. комисар Александър Джартов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Той отчете, че България е била от най-активните държави, които изпратиха екипи опустошителното земетресение. По думите му на този етап не се предвижда ново изпращане на хора.

Според Джартов изпращането на спасители в Сирия е безкрайно сложно. Рискът е много висок. Работи се по осигуряване на хуманитарна помощ. Пратката е готова и чака при възможност да излети със "Спартан" още днес.

"За Турция осигуряваме хуманитарна помощ. Очакваме днес да започне товаренето на тази помощ. Тя включва палатки за около 800 човека, те са оборудвани с отоплителни уреди. Има одеяла, спални комплекти", допълни Джартов.

Броят на жертвите от земетресението в Турция и Сирия надхвърли 41 200 души, като в Турция загиналите  са 35 400 души. Много хора в пострадалите области напускат домовете си. Повечето издирвания вече приключват и започва събаряне на сградите и разчистване на руините, но на места спасителите продължават работа. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за следобедни валежи в сряда е подаден в 9 области на Западна България

В сряда, 22 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 12°. През деня ще е слънчево. Още преди обяд от запад ще се заоблачи и преди края на деня ще завали. Максималните температури ще са от 21 до 27°, в столицата 22°...

публикувано на 21.05.24 в 19:40

България днес - 21 май 2024 г.

Празнична се очертава "България днес" на 21 май. Отбелязваме празника на Св. св. Константин и Елена и ще поговорим за един древен митичен ритуал свързан с празника - нестинарството. Ще ви поканим на българска изложба в Гърция и ще отправим поглед към..

публикувано на 21.05.24 в 19:00

ЦИК отново забрани обявяването на резултати от екзитпол в деня на вота

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни, това реши Централната избирателна комисия (ЦИК) и забрани на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят..

публикувано на 21.05.24 в 17:05