Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България изпраща помощ за Сирия през Ливан

Снимка: БГНЕС

Военнотранспортен самолет "Спартан" с хуманитарната помощ за пострадалите от силното земетресение в Сирия отлита на 16 февруари, в 10:00 часа, от авиобазата "Враждебна" към Ливан. На борда са 2,5 тона одеяла, спални комплекти и палатки от Българския червен кръст и вътрешното министерство. Същият самолет ще прибере в България от Турция медицинските екипи на Военномедицинска академия, които от 10 дни оказваха помощ на пострадалите.

"Това е първата помощ, която тръгва за Сирия, ще доставяме периодично и още, заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев и допълни: "Процедурата започна с разговор с еврокомисаря Янез Ленарчич, който отговаря за управлението при кризи. Той изясни какъв е механизмът и след съгласие на сирийските власти, помощта ще мине през Ливан". От Бейрут до Дамаск помощта ще бъде превозена с камиони на Червения кръст и Червения полумесец, добави Демерджиев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи в 22 области на страната

В сряда, 8 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 9°. През деня ще е облачно и дъждовно. По обяд и след пладне на много места ще вали с гръмотевици. Има условия за градушки. Значителни ще са валежите в Западна и..

публикувано на 07.05.24 в 20:10

Преходът към либерализация на пазара на електричество ще е юли-декември 2025 г.

Приемайки окончателно изменения в Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, Комисията за енергийно и водно регулиране набеляза следващия етап от либерализацията на пазара на електроенергия, предвиждащ пълна либерализация на..

публикувано на 07.05.24 в 19:20

България днес - 7 май 2024 г.

С началото на Светлата седмица, в предаването "България днес", говорим за красивото и пленителното около нас. Какво е бъдещето на т.н. гурме-туризъм и има ли той почва у нас – отговорите ще търсят експерти в бранша на 8 май в София, а ние ви..

публикувано на 07.05.24 в 19:00