Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Нова руска ракетна атака срещу украинската инфраструктура

Снимка: censor.net

В нощта на 16 февруари Русия е нанесла нови въздушни удари предимно в Западна и в Североизточна Украйна. Освен ирански дронове в атаките са изстреляни 32 крилати ракети от кораби в Черно море и стратегически бомбардировачи. Украинските власти съобщиха, че са свалили 16 ракети, а останалите са нанесли щети на инфраструктурни обекти.

Позовавайки се на военното разузнаване, британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че Москва е съсредоточила в Украйна 97% от руската армия, като за година нейната боеспособност се е понижила с 40%. Според британското разузнаване няма крупно съсредоточаване на руска военна групировка за значим военен пробив. За да компенсира загубата на механизирана техника руската армия съсредоточава по фронта над 300 бойни самолети и почти толкова хеликоптери за поддръжка на своите сили. 

Най-авторитетното световно военно издание "The Military balance" на базирания в Швеция Международен институт за стратегически изследвания – IISS в изданието си за 2023 г. посочва, че за една година Русия е изгубила половината от своя парк от "съвременни танкове" Т-72Б3 и Т-72Б3М и Т-80, високи са и загубите на авиация и в запасите от крилати ракети. Обобщава се, че въпреки тежките загуби на личен състав, чрез проведената мобилизация руската армия е увеличила своята численост до най-високите си нива спрямо предходните години.

Тази пролет трябва да се почувства, че Украйна се движи към победа, заяви украинският президент Володимир Зеленски в традиционното си среднощно видеообръщение, предава УНИАН. Руският президент Владимир Путин няма да спре, ако ние не го спрем, е заявил полският зам.-министър на външните работи Павел Яблонски пред CNN, като е обърнал внимание на недостига на боеприпаси за Украйна. Запитан дали Полша ще предостави изтребители на Киев, Яблонски е отговорил, че нищо не бива да се изключва. 

Ден преди откриването на Мюнхенската конференция по сигурността, председателят на форума Кристоф Хойсген коментира пред медията RND, че преди отношенията между Русия и Германия отново да бъдат съживени, Русия трябва да се отърве от президента Владимир Путин. Хойсген използва израза "депутинизация", който агенция DPA сравнява с термина "денацификация" използван след Втората св. война за политиката на съюзниците по премахване наследството от нацизма в Германия.

Междувременно руското посолство във Вашингтон е поискало "САЩ да се опитат да докажат, че не стоят зад разрушаването на газопровода "Северен поток", който свързваше Русия със Западна Европа", предаде ТАСС. Москва смята, че унищожаването на "Северен поток 1" и "Северен поток 2" през септември 2022 г. е "акт на международен тероризъм".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30

България и Азербайджан укрепват стратегическото си партньорство

На 8 май българският президент Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега - президента Илхам Алиев. Българската делегация включва служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Групата за..

публикувано на 08.05.24 в 06:45
Димитър Главчев

Димитър Главчев внася сигнала по казуса с частната болница “Мама и аз” в ДАНС и прокуратурата

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че днес ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС по казуса с частната Многопрофилна болница за активно лечение ”Мама и аз” в столицата. Решението за изграждане на частната болница с педиатрично отделение,..

публикувано на 07.05.24 в 06:00