Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България и Гърция задълбочават енергийното си сътрудничество

Снимка: БГНЕС

София и Атина се договориха да проучат възможността за строеж на петролопровод от гръцкия град Александруполис до Бургас. Споразумението беше подписано от енергийните министри на двете държави при посещението на президента Румен Радев в Атина. Подписано е и споразумение за сътрудничество по гарантиране на газовите доставки и съхраняване на синьо гориво. 

Петролопроводът "Александруполис-Бургас" е стратегически, предоставя възможност за реална диверсификация и алтернативни доставки на неруски петрол към рафинерията в Бургас – най-голямата на Балканите. Тръбата ще помогне и да се избегне дългото чакане и рискът от преминаването на танкерите през проливите, каза Радев.

"Мога да предвидя, че това сътрудничество ще продължи и в бъдеще и е едно ясно доказателство как могат страните да сътрудничат в полза на своите граждани. Гърция и България могат да станат енергийни доставчици за целия континент", отбеляза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. 


БНР подкасти:

Още от категорията

България се представя на изложението "АГРА 2023" в Словения

България се включва с национален щанд в 61-то издание на Международното изложение за земеделие и хранителни продукти "АГРА 2023" в Горня Радгона, Словения, което ще се проведе от 26 до 31 август 2023 г.  На откриването ще присъства българският министър..

публикувано на 26.08.23 в 07:35

България и още четири държави искат удължаване на забраната за внос на украински продукти

България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия искат удължаване срока на забраната за внос на украински продукти до края на годината. Петте държави настояват за гъвкавост на списъка на забранените продукти за внос. Фокусът на България е върху три конкретни..

публикувано на 25.08.23 в 15:21

Банките ще предлагат безплатни услуги по платежни сметки за основни операции

От 1 септември 2023 г. физическите лица ще могат да си откриват платежна сметка за основни операции, като тази сметка ще се обслужва безплатно, когато по нея постъпват и се съхраняват средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи и обезщетения за..

публикувано на 23.08.23 в 17:00