Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Гърция задълбочават енергийното си сътрудничество

Снимка: БГНЕС

София и Атина се договориха да проучат възможността за строеж на петролопровод от гръцкия град Александруполис до Бургас. Споразумението беше подписано от енергийните министри на двете държави при посещението на президента Румен Радев в Атина. Подписано е и споразумение за сътрудничество по гарантиране на газовите доставки и съхраняване на синьо гориво. 

Петролопроводът "Александруполис-Бургас" е стратегически, предоставя възможност за реална диверсификация и алтернативни доставки на неруски петрол към рафинерията в Бургас – най-голямата на Балканите. Тръбата ще помогне и да се избегне дългото чакане и рискът от преминаването на танкерите през проливите, каза Радев.

"Мога да предвидя, че това сътрудничество ще продължи и в бъдеще и е едно ясно доказателство как могат страните да сътрудничат в полза на своите граждани. Гърция и България могат да станат енергийни доставчици за целия континент", отбеляза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пазарът на труда в България: едните не предлагат, другите не търсят

Състоянието на българския трудов пазар към края на 2023 г. сочи тенденция към стагнация. Такъв е изводът от анализа на Института за пазарна икономика. От средата на 2021 г. коефициентът на безработица се задържа в диапазона 4-5,5%, който е по-нисък дори в..

публикувано на 02.03.24 в 10:36

Германска компания за автомобилни части инвестира в плевенско предприятие

Германската компания "Кайзер Аутомотив" ще инвестира в предприятие за производство на автомобилни части в Плевен, информира сайтът Инвестор. Размерът на вложението не се съобщава, но се очаква предприятието да заработи още тази година на площ над 5200..

публикувано на 02.03.24 в 10:10
Николай Денков и Кирил Вътев
(Снимки: БГНЕС, МЗХ)

Държавна лаборатория за изследване на пестициди се открива на границата с Турция

Премиерът Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на 29 февруари ще открият Държавна лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП "Капитан Андреево", на границата с Турция. Капацитетът на лабораторията ще осигурява официален..

публикувано на 29.02.24 в 06:10