Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската пшеница залежава по складовете

Снимка: БГНЕС

Земеделска продукция за над 17 млн. евро залежава в складове в Силистренско, заради ниските изкупни цени, съобщи БТА. От една страна цените на торовете и препаратите, разрешени от ЕС за ползване, са много високи, от друга неконтролираният внос на евтината земеделска продукция от Украйна прави българската продукция непродаваема.

От септември досега цената на пшеницата е паднала с 50 евро на тон, като в момента цената на българската пшеницата е около 250 евро за тон, което е значително под себестойността ѝ.

За да освободят място за новата реколта, на голяма част от стопаните ще се наложи да продават на безценица. Мнозина ще бъдат принудени да теглят и кредити, за да си осигурят финансов ресурс за новата кампания. Това неминуемо ще доведе и до фалити в бранша сред по-дребните земеделци.

По думите на представители от бранша, и в Румъния ситуацията е същата. Затова представители на сектора от двете държави предлагат продукцията по коридорите за солидарност да преминава транзитно през държавите членки на ЕС, без да остава на европейския пазар. За този проблем сигнализира неведнъж и земеделският министър Явор Гечев, който призова за решаване на проблема на европейско ниво.

Четете също:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Радев

Банковият сектор на България вече е част от механизмите на еврозоната

За присъединяването на България към еврозоната въпросът не е дали, а кога. Такова мнение изказа управителят на БНБ Димитър Радев на конференция в София "Европейският път на България - присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства..

публикувано на 15.03.24 в 18:30

ЕС подкрепя Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ

Държавите от ЕС подкрепят Кристалина Георгиева за втори мандат, начело на Международния валутен фонд. Новината беше съобщена днес от белгийския вицепремиер Венсан ван Петегем, след заседанието на министрите на икономиката и финансите на ЕС в Брюксел. По..

публикувано на 12.03.24 в 19:08
Кристалина Георгиева

Реалистично е през 2025 г. България да въведе еврото

Не бих се фиксирала върху дата, важното е през 2025 г. България да е в еврозоната и това е реалистично . Така отговори на брифинг в София управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Знаем, че за България влизането в..

публикувано на 12.03.24 в 11:49