Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българската пшеница залежава по складовете

Снимка: БГНЕС

Земеделска продукция за над 17 млн. евро залежава в складове в Силистренско, заради ниските изкупни цени, съобщи БТА. От една страна цените на торовете и препаратите, разрешени от ЕС за ползване, са много високи, от друга неконтролираният внос на евтината земеделска продукция от Украйна прави българската продукция непродаваема.

От септември досега цената на пшеницата е паднала с 50 евро на тон, като в момента цената на българската пшеницата е около 250 евро за тон, което е значително под себестойността ѝ.

За да освободят място за новата реколта, на голяма част от стопаните ще се наложи да продават на безценица. Мнозина ще бъдат принудени да теглят и кредити, за да си осигурят финансов ресурс за новата кампания. Това неминуемо ще доведе и до фалити в бранша сред по-дребните земеделци.

По думите на представители от бранша, и в Румъния ситуацията е същата. Затова представители на сектора от двете държави предлагат продукцията по коридорите за солидарност да преминава транзитно през държавите членки на ЕС, без да остава на европейския пазар. За този проблем сигнализира неведнъж и земеделският министър Явор Гечев, който призова за решаване на проблема на европейско ниво.

Четете също:

Още от категорията

Изоставени пътници накараха министърът да уволни ръководството на БДЖ

Изоставени 16 пасажера, сред които чужденци, жени и деца пренощуваха на жп гара Стара Загора. Те са тръгнали от Русе за Бургас с прекачване на Стара Загора. Но влакът от София за морето не ги е изчакал. Закъсняващата композиция от Русе е пристигнала..

публикувано на 13.08.23 в 13:08

Започват проверки на цените на плодовете и на зеленчуците

Инспектори на Българската агенция за безопасност на храните и на Националната агенция за приходите ще проверяват цените на плодовете и зеленчуците, съобщи земеделският министър Кирил Вътев. Той добави, че самите производители са настояли за подобни..

публикувано на 13.08.23 в 07:00

Кооперирайки се, производителите на плодове и зеленчуци ще имат равен достъп до пазара

Министерството на земеделието подготвя програма за събирателни пунктове на плодове и зеленчуци, съобщи министър Кирил Вътев при откриването на ловния сезон край Челопечене. “ Искаме да насърчим сдружаването и кооперирането между производителите,..

публикувано на 12.08.23 в 10:43