Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В пострадалата от разрушителните земетресения Сирия има недостиг на лекари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Сирия, оцелелите след разрушителното земетресение живеят в страх, спят навън при минусови температури без годна вода за пиене. В интервю за БНТ, д-р Мохамед Алибрахим - лекар от Центъра за спешна медицинска помощ в София разказва от Алепо, как холерата се разпространява наравно с глада, страха и несигурността, които разкъсват страната вече 12 години. По думите му, сирийският народ се е мобилизирал в тези тежки условия, за да осигури хранителни продукти и одеяла на пострадалите, но има недостиг на лекари, медицински сестри и парамедици. На 16 февруари, български военно транспортен самолет "Спартан", натоварен с близо 4,5 тона хуманитарна помощ на борда, кацна на летището в Бейрут, Ливан, откъдето бе придвижена със сухоземен транспорт до Сирия. От Ливан самолетът се отправи към Турция и прибра медицинските екипи от ВМА, които в продължение на десет дни оказваха помощ на пострадалите в югоизточната ни съседка, също пострадала от земетресенията. След 11 дена неуморна работа сред отломките, и българските пожарникари, участвали в спасителна мисия в Турция се завърнаха в България. Там се включват близо 80 българи спасители от главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Междувременно ново земетресение с магнитуд 5,1 по Рихтер е разтърсило снощи турската провинция Хатай, в югоизточната част на страната, съобщи Aljazeera. Източникът се е намирал в морето на дълбочина девет километра, на пет километра от брега. Според информация на турската правителствена служба за управление на извънредни ситуации (AFAD), на 6 февруари Турция е била разтърсена от няколко опустошителни земетресения, последвани от 1891 вторични труса. По думите на ръководителя на европейския офис на СЗО Ханс Клуге, земетресенията в Турция и Сирия са едни от най-тежките природни бедствия сполетели региона от един век насам. По последни данни, жертвите са над 42 000 души. Спасителите продължават да откриват оцелели в руините, като последните са двама мъже в провинция Хатай, прекарали 261 часа под отломките.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи в сряда в 22 области на страната

В сряда, 8 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 9°. През деня ще е облачно и дъждовно. По обяд и след пладне на много места ще вали с гръмотевици. Има условия за градушки. Значителни ще са валежите в Западна и..

публикувано на 07.05.24 в 20:10

Преходът към либерализация на пазара на електричество ще е юли-декември 2025 г.

Приемайки окончателно изменения в Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, Комисията за енергийно и водно регулиране набеляза следващия етап от либерализацията на пазара на електроенергия, предвиждащ пълна либерализация на..

публикувано на 07.05.24 в 19:20

България днес - 7 май 2024 г.

С началото на Светлата седмица, в предаването "България днес", говорим за красивото и пленителното около нас. Какво е бъдещето на т.н. гурме-туризъм и има ли той почва у нас – отговорите ще търсят експерти в бранша на 8 май в София, а ние ви..

публикувано на 07.05.24 в 19:00