Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украйна нанася удари в пограничните руски райони

Снимка: архив

Дванадесетгодишно момиче е било убито от украински артилерийски обстрел в руския граничен регион Белгород, съобщи БТА. Агенцията се позовава на ДПА и независими медии, според които при обстрела са били повредени няколко къщи и автомобили. Засегнати са и няколко места в района, има повредени електропроводи. Властите в пограничните райони на Русия, включително Курск и Брянск, многократно са се оплаквали от обстрел от украинската страна от една година насам, обвинявайки Киев за многобройните жертви, ранени и разрушени сгради. По този повод, Русия многократно е заплашвала Украйна, че ще вземе на прицел командните центрове в столицата ѝ, ако обстрелът на нейната територия продължи.

В международен план, войната в Украйна е основна тема на Съвета "Външни работи" днес, 20 февруари, в Брюксел. На заседанието, на което ще присъства и украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, страните членки ще разгледат предложението на Естония за съвместно закупуване на боеприпаси за Украйна. По време на форума се очаква министрите на външните работи да обсъдят и десетия пакет от санкции срещу Русия, но още не е ясно дали той ще включва нови ограничителни мерки срещу руската енергетика. Ако се стигне до подобно решение, страната ни няма да го подкрепи и по всяка вероятност ще наложи вето, както отбеляза президентът Румен Радев на последния Европейски съвет. След съвета стана ясно, че България и още няколко страни ще поискат дерогация. Поредният европейски пакет със санкции трябва да бъде обявен около 24 февруари, началото на руската офанзива в Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Денят на детето – слънчев, с максимални температури над 30 градуса

В събота , 1 юни, ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места главно в северозападната половина на страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен..

публикувано на 31.05.24 в 19:40

България днес - 31 май 2024 г.

В последния ден от месец май за тази година в „България днес“ правим мост между децата и българската просвета и история. Ще ви разкажем за добрия пример от едно малко българско градче при отглеждането на най-малките. Ще похвалим заслужено..

публикувано на 31.05.24 в 19:00

Арх. Румен Джагаров реставрира стара къща и се връща на село, като протест срещу демографската криза

5257 населени места има в България, сочи регистърът на НСИ от 2021г. От тях близо 5 хил. са малките населени места, но според статистиката всяка година по едно от селата на България "умира" заради това, че от там си е заминал и последният негов жител. В..

публикувано на 31.05.24 в 11:35