Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Как се поздравяват хората в Международния ден на майчиния език?

Радио България говори с аудиторията си на 11 езика

Майчиният език е този, с който се различават хората от различни народи, но в същото време и сближава тези, които го говорят. Всички обичаме майчиния си език, но тъй като хората са социални същества, те могат да научат и други езици и по този начин да опознаят друга култура. 

В София, столицата на България, има много места, където тъй-наречените „експати“ (от латински ex "от" и patria "отечество" – хора, живеещи в чужда страна) се срещат и общуват с другите. 

Как се поздравяват на 21 февруари, Международния ден на майчиния език? 

Поздравяваме ви и ние по повод Международния ден на майчиния език, защото той е връзката с нашите корени и същината на собствената ни идентичност. А Радио България „говори“ с аудиторията си на цели 11 езика – многообразие, което отваря вратите на информацията от и за България и тя достига до милионна аудитория по цялото земно кълбо!

Идеята, 21 февруари да бъде отбелязан като Международен ден на майчиния език е по инициатива на… Бангладеш. Така че благодарим за тази хубава идея и поздравяваме всички, които говорят бенгалски език с: আন্তর্জাতিকমাতৃভাষাদিবসেরশুভেচ্ছা


По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Почитаме празника на светците Константин и Елена

Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда християнската религия като официална във Византия. Неговата майка Елена, открила кръста, на който бил разпнат Спасителя и построила няколко манастира в Светите земи. Откриването на..

публикувано на 21.05.23 в 04:05
Недялка Керанова

Спомен за Недялка Керанова

На 24 април се навършиха 82 години от рождението на Недялка Керанова – един от най-забележителните гласове в българския фолклор, отишла си без време от нашия свят през 1996 г. Напомни ни за нея нашият слушател и приятел от САЩ Норис Балабанян, чийто..

публикувано на 08.05.23 в 10:15
Снимка: Съюз на българските композитори

Да си спомним за Петър Ступел с песента "Закъснели срещи"

Днес се навършват 100 г. от рождението на композитора Петър Ступел . Роден на 27 април 1923 г. в София, той продължава традицията в семейството на професионални музиканти – учи пиано от ранна възраст и з авършва Държавната музикална академия "Панчо..

публикувано на 27.04.23 в 05:55