Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се поздравяват хората в Международния ден на майчиния език?

Радио България говори с аудиторията си на 11 езика

Майчиният език е този, с който се различават хората от различни народи, но в същото време и сближава тези, които го говорят. Всички обичаме майчиния си език, но тъй като хората са социални същества, те могат да научат и други езици и по този начин да опознаят друга култура. 

В София, столицата на България, има много места, където тъй-наречените „експати“ (от латински ex "от" и patria "отечество" – хора, живеещи в чужда страна) се срещат и общуват с другите. 

Как се поздравяват на 21 февруари, Международния ден на майчиния език? 

Поздравяваме ви и ние по повод Международния ден на майчиния език, защото той е връзката с нашите корени и същината на собствената ни идентичност. А Радио България „говори“ с аудиторията си на цели 11 езика – многообразие, което отваря вратите на информацията от и за България и тя достига до милионна аудитория по цялото земно кълбо!

Идеята, 21 февруари да бъде отбелязан като Международен ден на майчиния език е по инициатива на… Бангладеш. Така че благодарим за тази хубава идея и поздравяваме всички, които говорят бенгалски език с: আন্তর্জাতিকমাতৃভাষাদিবসেরশুভেচ্ছা


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Петльовден – мъжкият празник за плодовитост

На 2 февруари според българския народен календар се отбелязва празникът Петльовден – за здраве и плодовитост на мъжката челяд. Най-широко той е разпространен в Източна България. Един от задължителните елементи е жертвоприношението на..

публикувано на 02.02.24 в 04:40

Православните християни почитат Свети мъченик Трифон

На 1 февруари Българската православна църква почита паметта на Свети Трифон по нов стил. Денят предшества празника Сретение Господне.  Светецът, живял през III век в малоазийската област Фригия, имал лечителска дарба. Убит е, след като отказал да..

публикувано на 01.02.24 в 04:35

Скулпторът Валентин Старчев: "Правя това, в което вярвам…"

На 16 февруари ще отбележим 88 години от началото на предаванията за чужбина на националното радио, чийто правоприемник е Радио България. Датата сме възприели и като празник на Радио България. Във връзка с това в поредица от публикации ще си..

публикувано на 23.01.24 в 10:10