Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Износът на България за Испания бележи рекордни стойности

Снимка: mi.government.bg

За 10 години износът на България за Испания се е увеличил със 73%, а последните години бележи рекордни стойности в историята на икономическото сътрудничество между двете държави. В периода 2017-2019 г. стокообменът с Испания надхвърля 2 млрд. евро годишно, като тези стойности бързо се възстановяват след пандемията.Все още се очакват обобщените данни за 2022 г., но се очаква ръстът да е с над 50%. Това стана ясно по време на българо-испански бизнес форум, който се провежда в Мадрид. Събитието беше открито от министъра на икономиката Никола Стоянов и се организира съвместно с Конфедерацията на испанските предприемачи (CEOE). Беше отбелязано, че испански компании проявяват интерес за инвестиции и съвместни проекти в България в автомобилния сектор и информационните и комуникационни технологии.

Испански компании са разкрили над 3000 работни места в България, акцентира в изказването си посланикът на Испания у нас Н.Пр. Алехандро Поланко. Повече от 25 хил. български ученици изучават испански език, а над 200 хил. наши сънародници живеят в Испания, стана ясно по време на форума. Това са сериозни предпоставки за насърчаване на икономическите връзки между нашите две държави, подчерта испанският дипломат.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05

Кишинев е домакин на Българо-молдовски бизнес форум

Българо-молдовски бизнес форум ще се състои в столицата на Молдова - Кишинев, на 26 и 27 март. На събитието ще бъдат представени актуална информация за икономиките на България и Молдова и секторите с потенциал за развитие на икономическото..

публикувано на 26.03.24 в 06:05

България иска по-висока цена за ядрените реактори предложени на Украйна

Украйна се надява да подпише през юни споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на окупираната от Русия шестреакторна централа в Запорожие, заяви за Ройтерс ръководителят на украинската компания "Енергоатом"..

публикувано на 23.03.24 в 10:16