Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Нуждаем се не само от стратегия за спиране на войната в Украйна

Снимка: president.bg

"Нуждаем се не само от всеобхватна стратегия как да бъде спряна войната на Русия срещу Украйна, но и как да бъде спечелен мирът след това". Това заяви държавният глава Румен Радев на срещата на върха на страните от формата Б9 във Варшава.

Според Радев фокусът трябва да е върху постигането на рационален баланс между военни, икономически и дипломатически инструменти. Той подчерта, че продължаващата война на Русия срещу Украйна увеличава заплахата за мира, сигурността и стабилността не само на нашия регион, а и на цяла Европа.

"Конфликтът поставя на изпитание вече над година социалните и икономическите системи на европейските държави и налага търсенето на нови сигурни маршрути за доставки на енергийни и други ресурси за справяне с кризата", подчерта Радев. Той отбеляза, че влошената среда за сигурност изисква и реални действия за укрепване на националния отбранителен капацитет на отделните страни-членки на НАТО, който да допринася за общата сигурност. България оказва в рамките на своите възможности подкрепа за Украйна и ще продължи да подкрепя международните усилия в търсенето на устойчиво решение на войната в Украйна, изтъкна президентът.

Във формата за политически диалог, обединяващ страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша, тази година участваха президентът на САЩ Джо Байдън и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Националният археологически музей участва в Европейските дни на археологията

По-различен поглед към науката Археология – като основа за комуникация, публично споделяне на европейското наследство, и по-лесен достъп до него – дава инициативата Европейски дни на археологията 2024, която се провежда в редица държави на континента...

публикувано на 15.06.24 в 10:25
Архив

"Поход за семейството" ще се проведе в София, Пловдив и Варна

Национален "Поход за семейството" ще се проведе днес в три града на страната - София, Пловдив и Варна. В столицата проявата започва от 16 часа - от Народния театър "Иван Вазов", откъдето ще потегли към Съдебната палата, по булевард "Витоша" и ще стигне..

публикувано на 15.06.24 в 10:05

Валежите спират, облаците се разкъсват и отстъпват място на слънцето в почивните дни

В събота, 15 юни, в България се очаква предимно слънчево време.  В сутрешните часове, на места в равнините и низините, видимостта ще е намалена. След обяд, главно над източните и планинските райони ще се развива купеста облачност, но ще бъде без..

публикувано на 14.06.24 в 19:35