Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

ООН отбелязва годишнината от войната в Украйна с резолюция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В навечерието на първата годишнина от руската инвазия Украйна и Русия лобираха пред страните в ООН за подкрепа преди гласуването в 193-членното Общо събрание, съобщи БТА. Очаква се да бъде приета предложената от Украйна резолюция, в която се подчертава "необходимостта от постигане във възможно най-кратък срок на всеобхватен, справедлив и траен мир", в съответствие с основополагащия Устав на ООН. 

Проекторезолюцията няма задължителен характер, но има политическа тежест и отразява искането на Общото събрание на ООН от миналата година Москва да изтегли войските си и да прекрати военните действия. Припомняме, че подобни резолюции многократно са гласувани срещу Израел, заради неговата агресивна политика към съседни арабски страни, но са останали без последствие. От своя страна Русия определи текста като "небалансиран и антируски" и призова страните да гласуват против. На специална сесия на Общото събрание на ООН, посветена на Украйна, постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя заяви, че с действията си Западът се стреми да нанесе на Русия стратегическо поражение, да я разчлени и унищожи. "Това е война, в която, както и преди 80 години, има коварни и могъщи врагове, които искат да превземат земята ни и да ни покорят", подчерта Небензя.

В обръщението си към военните ветерани по случай днешния Ден на защитника на отечеството, руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще продължи да развива ядрената си триада и тази година на бойно дежурство ще застъпят първите пускови установки на ракетния комплекс "Сармат" с нова тежка ракета. Той благодари на ветераните от ВСВ и се обърна специално към участниците в т. нар. от него "специална военна операция", като повтори тезата си, че анексираните украински територии исторически принадлежат на Русия.

Преди да отлети обратно за Вашингтон, президентът на САЩ Джо Байдън определи като голяма грешка оттеглянето на Русия от договора за ядрени оръжия и изрази увереност, че ще бъде поправена. Според Байдън, Русия не възнамерява да използва ядрени оръжия или нещо подобно.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30