Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алберт Попов се нареди в челната тройка на Световното по ски

Снимка: Facebook/ FIS Alpine World Cup Tour

Въпреки лошите метеорологични условия и непрекъснат снеговалеж, националният ни състезател Алберт Попов се класира на трето място в слалома от световната купа по ски алпийски дисциплини в американския зимен център Палисейдс Тахо.

След легендата Петър Попангелов, който мереше сили с най-добрия слаломист на всички времена Ян Ингемар Стенмарк през 80-те, 39 години по-късно Алберт Попов постигна най-добро време във втория манш (54:06 сек.), след като се класира 25-ти на първия с 53:65 сек. За второто спускане трасето беше подредено от неговия треньор Ивайло Борисов, а Попов премина през вратичките на слалома шести поред и изпревари всички състезатели.

Първо място, в сборното класиране за първи и втори манш с 1:47.47 мин. (52.84 и 54.63 сек) спечели норвежецът Александър Стеен Олсен, световен шампион при младежите за 2022 година, а след него на 5 стотни от секундата завърши сънародникът му Тимон Хауган.

След състезанието българинът написа в социалните мрежи: "Това беше ден от една детска мечта - Подиум в старт за Световната купа! Нямам думи да опиша радостта на целия екип след добре свършената работа от всички! Едно наистина вълнуващо състезание до самия край".

За последен път България се нарежда трета на Световна купа на 16 декември 1984 година. Тогава, в Мадона ди Кампильо в Италия, българинът Петър Попангелов завършва трети на слалома. Той е и единственият български национален състезател в алпийски дисциплини, който се класира първи на Световната купа в Ленгрис (Германия) през 1980 година.Освен многократен републикански и балкански шампион, той е трикратен световен студентски шампион по слалом – в Испания през 1981, в България през 1983 и в Чехословакия през 1987 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40