Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със Северняшки събор българи в Англия отбелязват 3 март

Снимка: Facebook /Виолета Иванова

Българската народна музика и танци винаги са били част от емоционалната същност на българина. Особено осезаемо е това, когато животът на сънародниците ни се „случва“ далеч от корените им, от земята, пропита с неравноделния ритъм на сърцата им. Няма празник, събор, сватба и дори посрещане на Нова година без „извиване“ на народно хоро, като израз на активното общуване, заедност и усещане за принадлежност. Усещане, че си на мястото си и сред свои – тайните съставки за едно здраво и стабилно общество. Особено днес и особено тук. 

В духа на традициите Асоциация „България“ BULGARIAN COMMUNITY MIDLANDS CIC организира поредното голямо събиране на българи в Англия на благотворителен Северняшки събор. Събитието е по повод Националния ни празник 3 март, но ще се проведе на 4 март в град Дарби, Derby в Централна Англия. В него могат да участват деца, възрастни, българи и чужденци, групи и индивидуални танцьори, професионалисти и любители, които ще се отдадат на северняшката лудост и жизнерадост. Защото народните танци от тази фолклорна област се отличават именно с волни и високи подскоци, вихрена игра, свобода на движенията, които се свързват с откъсването от грижите, ежедневието и отдаването на радост и веселие. И всичко това ще бъде съпътствано от удоволствието да носиш автентична българска носия от този край. Това е характерен белег на събитията, организирани от Асоциацията – разказва председателят й Виолета Иванова. Самата тя създава организацията след  като установява, че сред българската общност в Обединеното кралство има глад за събития, на които сънародниците ни не само да пеят и танцуват български фолклор, но и да се облекат в носии, да пресъздават  народни обичаи и така да заявят с гордост своята национална принадлежност пред местните общности. „Защото, когато си далече, това е важно“ – казва Виолета пред колегата ни Ина Николова от БНР-Стара Загора. Българката е родена в Силистра, но последните 30 години живее в чужбина, повечето от тях прекарва във  Великобритания. А историята на асоциацията, която създава започва в края на 2016 година.


„Реших да създам група, написах обява в групите на българите в Англия и след три дни вече имах заявен интерес от 16 човека. Тогава нямахме зала и ги поканих в моя дом,  в кухнята опънах масите, направих вечеря, за да се запознаем, и така решихме да създадем танцова група Folk Ensemble Bulgaria-Nottingham и Асоциация - BULGARIAN COMMUNITY MIDLANDS CIC. След което те започнаха да напредват много бързо в хората, наближаваше Коледа и трябваше да си направим парти. Предложих на всички да си закупим носии, но някой ми отговориха, че са финансово затруднени и не могат, други не бяха сигурни, че ще продължат да танцуват народни танци и не искаха да се ангажират финансово с толкова скъпа покупка и тогава аз реших сама да инвестирам във вече започнатото начинание – започнах да поръчвам носии, гайди, тъпани, уредби. Родители ми изпратиха всички реликви, които са останали от моя добруджански род – черги, покривки, пафти и кобилици. Носиите пристигнаха на 3 декември, а на 4 декември 2016 година се състоя първото ни събиране.“

Днес Асоциацията ни е най-голямата и активната в Англия, казва Виолета. В нея членуват хора с различни професии - инженери, адвокати, лекари, учители. Точният им брой трудно може да се определи, защото много от участниците в събитията им не са обвързани с годишен членски внос, но ФБ групата им има точно 15 307 членове. Средствата, които събират от билети за различни събития се изразходват за закупуването основно на народни носии и аксесоари. Днес те притежават повече от 100 национални одежди. „Ние сме едни от малкото, които предлагаме автентичното преживяване да танцуваш с българска носия,  да опънеш дългото знаме, химна да запееш и сълзи да пророниш“ - с вълнение в гласа споделя Виолета.


„И съм много радостна, че за 6 май миналата година се организира в Лондон прословутото Гергьовденско хоро на открито, където се събраха много голям брой наши сънародници. Това събитие не е организирано от нас, но то възроди отново традицията, защото родината много ни липсва. Тук създадохме училища и асоциации, които да крепят тези традиции живи, да ни крепят близо до корена, да съхраним българското си самосъзнание и култура, защото сме далече и не можем да присъстваме на събори в България. На нас това ни липсва“- казва българката.

В края на май миналата година, на събитие на Асоциация „България“, в град Дарби участниците поставиха нов рекорд за най-много изиграни български хора - 106. В продължение на близо осем часа повече от 300 човека от цяла Англия, Шотландия и различни кътчета на Европа танцуваха в ритъма на България. И въпреки че за чужденците неравноделният такт на нашенските хора е труден, вълнението и споменът от преживяното ръка за ръка се оказват по-силни от верните стъпки. 

Съставил: Весела Кръстева /използвано е интервю на Ина николова, БНР-Ст. Загора/

Снимки: Facebook /Виолета Иванова, Facebook /Folk Ensemble Bulgaria-Nottingham



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook/Waterfall Folklore Fest Niagara

"Фолклорен водопад" събира край Ниагара любители на българския фолклор

Фестивалът "Фолклорен водопад" ще срещне на 15 юни почитателите на българския танцов фолклор от различни краища на САЩ и Канада. Събитието се очаква с голям интерес от нашата общност отвъд Океана , поради което билетите за него бяха изчерпани още в..

публикувано на 14.06.24 в 15:54
Силвия Базиле

Антисистемният вот от чужбина и как 18-годишната Силвия гласува за първи път

Драматично ниската избирателна активност и прибягването до протестен вот е тенденция, която се задълбочава и сред българите зад граници, твърдят социолози. Съдейки от последните няколко предсрочни избори, профилът на нашенския избирател зад граници..

публикувано на 13.06.24 в 10:05
Християн Пендиков

Македонската съдебна система проточва делото за пребития българин в Охрид

Делото за побоя над Християн Пендиков върви изключително бавно, с множество отлагания, понякога доста смешни, коментира пред БНР кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова. Тя напомни, че последното заседание в Охрид е било отложено по..

публикувано на 12.06.24 в 11:14