Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

БТР започват европейско турне на 3 март

Виена е първата спирка на българските рок идоли

Б.Т.Р
Снимка: Facebook / Б.Т.Р

През октомври музикантите от БТР ще отпразнуват 30-ата годишнина на групата с мащабен концерт в София. За тези три десетилетия те ни подариха  13 албума, десетки хитове и стотици концерти. В настоящ състав Атанас Пенев – вокали, Славчо Николов – китари и вокали, Иван Калфов – бас китара и вокали и Илиян Диков – барабани, Б.Т.Р. се утвърди като една от най-значимите рок групи на България и спечели уважението на колегите и любовта на верните почитатели, които продължават да се увеличават.

Към емоционалните си срещи с публиката момчетата от Б.Т.Р. ще добавят и концертите от предстоящото европейско турне, което започва на националния ни празник 3 март от Виена. Следват Берлин (4.03), Хамбург (5.03), Кьолн (8.03), Щутгарт (10.03), Франкфурт (11.03) и Мюнхен (12.03).

В интервю за Радио България музикантите посочиха, че вече мислят и за разширяване на териториалния обхват на турнето към Франция, Белгия, Нидерландия, Швейцария, Испания.

На концертите групата ще изпълни обичаните и популярни песни от 30 - годишната си история, които с всеки нов албум стават повече. Зрителите за първи път ще чуят на живо и песните от последния им албум "Пъзел", издаден на 13 октомври 2021 г. Турнетата на БТР зад граница преминават при огромен интереси с вълнуващи срещи с почитателите след концертите.

"След концерт обикновено първият въпрос е: "Кога ще дойдете пак?", което е чисто емоционално повлияно може би от самия концерт" – разказва барабанистът Илиян Диков. - "Другото нещо, което ни казват българите в чужбина е: "лятото се прибирам в България, къде мога да ви видя там?" - Това са първите коментари, и след това започват вече по-задълбочени разговори“.


"Помните ли през 96-та година, когато свирихте на морето, и ние тогава се запознахме? Веднага след това заминахме, да речем, за Берлин…" – цитира думи на почитатели вокалистът на групата Атанас Пенев, и добавя: – Много е мило, когато виждаш тези хора и отношението, което те имат. И как този концерт, който ние сме изнесли, ги е върнал години назад и на тях им е станало приятно."

Последното eвропейско турне на групата беше през 2019 г., като същата година реализираха и серия концерти в САЩ и Канада. Освен в цяла Европа и зад Океана, българските рок музиканти са концертирали в Китай и Виетнам.

"Българите /зад граница-бел.ред./ ни приемат като "наш’ те момчета", винаги има доза носталгия – продължава Наско. – Тя не е толкова силно изразена в европейското ни турне, като това, което предстои, но когато пресечеш Океана нещата стават много по-сантиментални, което е нормално. За нас е много мило, защото това турне, което ще започнем от Виена, а след това в Германия трябваше да реализираме още преди Covid-а, но за наше съжаление всичко пропадна.

Концертите на Б.Т.Р. и в България, и по света, са добре известни с високото си ниво. Родните рок звезди са свирили на една сцена с легендарни музиканти и групи, като Deep Purple, Whitesnake, Scorpions, Ronnie James Dio – Heaven and Hell, Nazareth, Motorhead, Europe, Accept, Gamma Ray, Michael Schenker Group, Iron Maiden и пр.


"Може би всичко, за което сме си мечтали като млади се изпълни, да бъдем с огромни звезди на една сцена - и с Глен Хюс, и с Джон Лоутън, с когото наистина бяхме много близки, а с Джони Джоели (Johnny Gioeli) тази година отново ще бъдем заедно, този път на July morning и ще посрещнем слънцето – казва Наско.– Не зная доколко е голяма или достатъчно реалистична тази мечта, но дано да продължим в този дух и да се опитваме да правим нови албуми, нова музика, които да са достатъчно добри за марката БТР."

На концертите групата ще изпълни обичаните и популярни песни от 30 - годишната си история, които с всеки нов албум стават повече. Освен със световните имена в рока, групата работи и с големите имена от българската сцена. БТР включиха в албума "Пъзел" песните "Не за мен" с Карил Маричков и Валди Тотев, както и "Вяра" с Ахат – най-новата им песен, която на годишните награди на класацията БНР ТОП 20 взе награда в категорията "Най-добър дует или колаборация".

Казано накратко, Б.Т.Р. изпрати много успешна 2022 г., наситена с множество концерти в България, Кипър и Лондон, национално турне "Мюзикъл и Рок" и стартира ударно 2023 г. с концерт в София на 3.02. с предварително продадена зала и европейско турне. Гледат напред и към големия концерт в Зала 1 на НДК на 13.10.2023, с който ще отпразнуват 30-ата годишнина на групата.

Снимки: Facebook / Б.Т.Р

Още от категорията

"Остава" започват минитурне в Германия и в Австрия

Не е клише, че група "Остава" повече от 30 години прави автентична музика с текстове, в които се припознават вече няколко поколения. Това лято им предстоят две турнета – както на родните сцени, така и извън страната. Започват от 9, 10 и 11 юни,..

публикувано на 09.06.23 в 10:05
Маестро Артин Потурлян на концерта в НМА по случай неговата 70-годишнина.

„В лабиринта на времето“ - концерт по повод 80-години от рождението на композитора Артин Потурлян

„В лабиринта на времето…“ ще ни поведе специален концерт в залата на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ (на 8 юни). Повод е 80-годишнината от рождението на композитора Артин Потурлян (1943–2022). Дългогодишен преподавател в..

публикувано на 08.06.23 в 11:42
Хор „Черноморски звуци“ - Балчик

Изпълнители от 5 държави гостуват на 11-тия хоров фестивал в Балчик

Тази вечер е откриването на 11-тия Международен хоров фестивал "Черноморски звуци", който ще се проведе от 7 до 11 юни в Балчик. След предишните десет издания форумът може да се похвали с участието на повече от 5300 певци в 203 хорови състава от 23..

публикувано на 07.06.23 в 05:55