Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По случай Националния празник на България

Един от символите на Сиатъл грейва в цветовете на българското знаме

Снимка: seattlegreatwheel.com

Виенското колело в Сиатъл ще грейне в цветовете на българския трибагреник. Това ще се случи на 3 март от 17 до 21 часа американско време. Поводът е Националният празник на страната ни, а идеята се реализира със съдействието на почетния консул на България във Вашингтон Елка Русков.

Емблематичната за града атракция, открита през юни 2012 година, е наемана като декор за редица представления, тъй като разполага с впечатляваща светлинна инсталация. Именно от нея ще се очаква да сбъдне мечтата на българската общност в града и околностите му – българският трибагреник да бъде акцент в сиатълската забележителност.

Повече от три десетилетия г-жа Русков живее в Америка, но датата, на която преди 145 години България отново се появява на политическата карта на Европа, остава специална в живота на сънародничката ни.

„Лично аз, като българка, уважавам този ден, защото съм израснала с уважение към българските празници. Докато 3 март е Национален празник, аз ще използвам този ден за размисъл и почит към случилото се на тази дата.“

Почетният ни консул във Вашингтон продължава да не изневерява на дългогодишната си работа в полза на България отвъд Океана. Участва и активно съдейства за не една кауза на наши сънародници, които с право нарича съвременни будители. Една от тях е свързана с поставянето на паметник на кирилицата в Лос Анджелис.

Скулпторът Бронислав Ликоманов с макета на паметника на кирилицата

„В момента водим преговори с леярната в София за изработване на голяма част от паметника в нашата родина. Събираме все още и средствата за целта, както и уточняваме в коя част от град Лос Анджелис ще бъде поставен паметникът“ – обясни Елка Русков в интервю за Йоан Колев и Радио България.

По време на първите след пандемията консулски дни, проведени в Сиатъл на 18 и 19 февруари тази година, със съдействието на Генералното консулство на страната ни в Лос Анджелис, са обслужени 150 българи – посочи още Русков и изрази своята благодарност към всички, които са допринесли за отличната им организация.

Предизвикателство пред работата ѝ през първата половина от настоящата година, ще бъдат и предсрочните парламентарни избори на 2 април. Тъй като българите в щата Вашингтон са съсредоточени най-вече в Сиатъл и градовете наоколо, изборната секция обикновено е една, и се намира именно там. В процес на уточняване е името на човека, който ще бъде председател на секционната избирателна комисията и ще има ангажимент да проведе безпрепятствено деня на вота.

Снимки: seattlegreatwheel.com, Facebook/ Елка Русков, mfa.bg
По публикацията работи: Марта Рос


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български деца написаха свои закони в столицата на щата Тексас

Ученици от Първо българско училище “Елин Пелин“ – клон в Остин, Тексас, написаха свои закони на занятие по повод 16 април – Деня на Търновската конституция, стана ясно от публикация във фейсбук. “Всички хора правят смешки”, “Всяко дете..

публикувано на 18.04.24 в 18:48

Може да се подават заявления за гласуване в чужбина на 9 юни

До 14 май българските граждани могат да подадат заявления за гласуване извън страната за двата вида избори - за европарламент и за Народно събрание, които ще се произведат на 9 юни. Това става известно от решение на Централната избирателна комисия...

публикувано на 18.04.24 в 17:26

Йорданка Христова ще бъде гост на третия Парад на България в Чикаго

Грандамата на българската поп музика Йорданка Христова ще е специален гост на третия Парад на България в Чикаго по случай 24 май, съобщи bgvoice. Парадът събира на едно място всички български училища, фолклорни и танцови състави, културни..

публикувано на 17.04.24 в 22:05