Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданската медия ФАР от Цариброд празнува 7-ми рожден ден

Снимка: far.rs

Опазването на традициите, езика и културата на българското национално малцинство в Сърбия, както и създаването на мултикултурен мост между Сърбия и България вече 7 години е мисия на ФАР.  Мултимедийният портал публикува информация на български и сръбски език и стана разпознаваем като медия, отстояваща ценностите на българската общност.

"Създаден преди точно седем години – на 1 март 2016 г., ФАР измина трънлив път, осеян с предизвикателства и препятствия, но и с много медийни материали на български и сръбски език, спазвайки стандартите на професионалната журналистика без политическо влияние, сензации и таблоидизация" – посочват от от екипа на медията по повод празника си и се гордеят със създаденото във времето – интернет портал, телевизионен канал, списание за деца и юноши и Гражданско сдружение "Емблема".


"Негативната тенденция на политически натиск и заплахи не подмина и ФАР. Несправедливо и манипулирано разпределение на финансови средства в обезсмислените медийни конкурси, изнудване, омаловажаване, непрозрачност на работата на отделни местни политици и демонстрация на мощ, опит за унищожаване репутацията на ФАР... – всичко това е част от нашата действителност" – казват с днешна дата от екипа на медията.

Макар да няма финансово рамо от страна на Община Цариброд, медията работи в сътрудничество с редица институции от България, като Изпълнителната Агенция за българите в чужбина, БТА, Посолството на България в Белград, консулството ни в Ниш, други медии и културно-информационните центрове на българите в Западните покрайнини и пр. Българското национално радио също е един от достоверните източници на информация за медията от западната страна на границата.

Снимки: Милана Виденов Миланов, Редакцията на ФАР


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Боряна Мургина: Логопед е нужен и за българчетата от неделните училища в чужбина

Човекът е част от обществото и трудно би живял без да общува. Затова грижата за доброто представяне пред другите започва още в ранна възраст, когато се учим да говорим. Всичко започва в семейството, но забързаният начин на живот забавя развитието в..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Правителството отпусна средства за българските общности в ЮИЕ

Министерският съвет одобри средства до 2 100 000 лева по Програмата за подкрепа на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание за работа..

публикувано на 27.03.24 в 16:43

Българско училище "Гергана" ще отбележи тържествено 20-ия си рожден ден

По традиция българската общност в американския североизток празнува Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май с редица концерти. Особено тържествено празникът ще бъде отбелязан от българското училище и хор "Гергана" в..

публикувано на 27.03.24 в 16:37